Leszállt Grúziában az a C–17-es, amely a magyarokat hozhatja haza

Leszállt Grúziában az a C–17-es, amely a magyarokat hozhatja haza

Boeing C-17 Globemaster (Fotó: Wikipedia/Gerard van der Schaaf)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar idő szerint este kilenc óra körül bukkant fel újra a C–17-es NATO-gép a Flightradar alkalmazáson, eszerint Afganisztánt elhagyva már Türkmenisztán felett repült a repülőgép, amellyel a Magyar Hang értesülései szerint Afganisztánban rekedt magyarokat menekíthetnek. 

Mint megírtuk, lapunk információi szerint egy C–17-es szállt fel kedden Pápáról, és a radarok az Afganisztánnal szomszédos Türkmenisztán légterében látták utoljára.

A holland védelmi tárca portálja annyiban megerősítette információnkat, hogy a NATO keretében két C–17-es szállítógépet vetettek be a magyarországi pápai légibázisról. A portál értesülése szerint az első repülőgépnek hétfőn nem sikerült leszállnia Kabulban.

A második C–17 típusú szállítógép viszont kedd este sikeresen landolt a kabuli nemzetközi repülőtéren. A gép nemrég felszállt, mintegy 40 emberrel a fedélzetén. A portál szerint a gép fedélzetén sem holland sem afgán állampolgár sincs. 

A Twitteren arról számolt be éjjel a Visioner nevű felhasználó, hogy a gép landolt Grúzia fővárosában, Tbilisziben, ahol hat grúz állampolgár leszállt róla. Ők egy amerikai biztonsági cégnél dolgoztak Kabulban. Az értesülést a grúz védelmi minisztérium meg is erősítette, hozzátéve, 17 további állampolgáruk kimenekítésén dolgoznak.

A Flightradaron szerda reggel az látszott, hogy a gép már felszállt Tbilisziből és Azerbajdzsánt elhagyva épp Türkmenisztán felé repült. Utána eltűnt a Flightradarról.

Egyelőre nem tudni, hogy kik és hányan lehetnek a visszatérő gép fedélzetén. Nem tudni, hogy arról a 26 magyarról van-e szó, akik a hírek szerint Kabulban a holland nagykövetség őrzésében vették részt – őket az ATV korábbi híre szerint a britek szállítják haza –, vagy a rajtuk kívül a külügynél jelentkezőkről.

Eleinte a külügyi tárca azt állította, hogy nem tud kint rekedt magyar állampolgárokról, majd később Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is elismerte, hogy egymás után jelentkeznek az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárok a magyar hatóságoknál. „Velük is folyamatos a kapcsolattartás, számukat és kihozataluk pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatjuk nyilvánosságra” – áll a külügyi tárca levelében. 

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a magyar kormány biztonságosan hazajuttat minden magyart Afganisztánból. 

Eközben tovább folytatódik a szombaton megkezdődött tálib hatalomátvétel Afganisztánban. Az iszlamista csoport szinte ellenállás nélkül vette be a fővárost, Kabult is, nem sokkal azután, hogy az amerikai katonák 20 év után elhagyták az országot. A tálibok előrenyomulásának hatására több ország helikopterekkel, repülőkkel menekítette ki a diplomatáit. Hétfőn kaotikus jelenetekre került sor a kabuli repülőtéren, a nyugati szövetségeseket segítő, vagy a tálib uralom elől menekülő, kétségbeesett afgánok próbáltak fölkapaszkodni a külföldieket evakuáló gépekre, többen így lelték halálukat. A kabuli nemzetközi repülőtéren kialakult káosz miatt az amerikai hadsereg ideiglenesen le is állította a légiközlekedést, amely kedd reggel újraindult.

Kedden este megtartották afganisztáni hatalomátvételük utáni első sajtótájékoztatójukat a tálibok. Többek között azzal nyugtattak mindenkit, hogy általános amnesztiát hirdetnek, mert nem akarják, hogy bárki a bosszútól való félelmében elhagyja az országot.

„Afganisztán békéje és stabilitása érdekében megkegyelmeztünk mindenkinek. Az ellenségeskedések véget értek” – jelentette ki Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője.

A legfrissebb hírek szerint az Egyesült Államok védelmi minisztériuma azt tervezi, hogy felgyorsítja az evakuálás ütemét Afganisztánból. „A következő 24 órában az amerikai hadsereg azt tervezi, hogy óránként egy járatot elindít Kabulból, ez napi lebontásban akár 5000–9000 ember evakuálását is jelentheti ” – mondta Hank Taylor vezérőrnagy.

A vezérőrnagy kiemelte, hogy küldetésük nem változott, „kötelességünk határozottan megvédeni az amerikai és az afgán életeket.”

A Pentagon szóvivője, John Kirby arról számolt be, hogy a repülőtér amerikai parancsnokai közvetlen kapcsolatban állnak a tálib parancsnokokkal, hogy elkerüljék a feszültséget. Az Egyesült Államok hétfőn megállapodást kötött a tálibokkal, hogy nem zavarják meg a kiürítést a kabuli nemzetközi repülőtérről. A jelentés szerint az egyezséget a katari Dohában kötötték magas rangú tálib tisztviselők és Frank McKenzie tábornok, az Egyesült Államok térségért felelős Középső Parancsnokságának parancsnoka.

Kirby az MTI beszámolója szerint kedden arról is beszélt, hogy a tálibok egyelőre nem indítottak ellenséges akciókat, és a legyőzött afgán hadsereg több száz tagja tartózkodik a repülőtéren, akik segítik az evakuálást. A szóvivő megerősítette, hogy az amerikai erők augusztus 31-ig befejezik az evakuálás felügyeletét.