„Maradtunk a szocializmusban” – Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter

„Maradtunk a szocializmusban” – Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter

A Csepel Művekben dolgozó emberek 1990-ben (Fotó: Fortepan/Erdei Katalin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerző 8 hónapot töltött el a szalag mellett a nyíregyházi Lehel Electrolux Kft. üzemében mint kompresszoros. Amíg közvetített munkaerőként a gyárban dolgozott, Tiborc álnéven jelentek meg írásai a Magyar Hangban. A cikksorozat befejező részében a cég is válaszol majd a szalag mellett szerzett tapasztalatok alapján feltett kérdésekre.

A rabszolgatörvény tavaly év végi elfogadása óta sokan azt hiszik, tisztában vannak vele, kik azok a melósok. Ezt hitték a parlamentben ülő ellenzéki képviselők is, akik mindenképpen szerettek volna valamilyen formában reagálni egy brutális, törvénytelenül meghozott intézkedésre, de aztán ejtették a témát. Ezen egyébként a melósok nem is nagyon csodálkoztak, ők amúgy is közömbösen nézték, hogy olyanok okoskodnak az életükről, akik szinte semmit nem tudnak róluk. Felesleges időpocsékolásnak tartották a politikusok félpályás útlezárásait, a sztrájkra való felhívásokat. Őket – az ellenzéki politikusokkal ellentétben – nem éltette a remény, amikor vágóképeket mutatott a televízió a győri Audi-gyár eufóriában sztrájkoló dolgozóiról.

(...)

Bár sokan azt gondolták, a rendszerváltoztatás után jóval nagyobb lesz az átrendeződés a szellemi foglalkoztatottak irányába, a 30 év keserű tapasztalata azt bizonyítja, hogy a munkastruktúra, a munkamegoszlás tekintetében (is) maradtunk a szocializmusban. Gyárbéli tapasztalataim alapján állítom, hogy nálunk a gépek nem váltották ki az embert, sőt, ha a kormányzati politikát nézzük (ebben pedig nem kivétel egyetlen eddigi kormány sem), kifejezetten az olcsó, szaktudást nem igénylő, gyártó- és összeszerelő-ipari vállalatok térnyerését támogatják idehaza. Ezek a cégek először a betanított, majd a kiközvetített munkaerőt alkalmazták.

„Őt csak béreljük" - Munkások, akik csak másodrangúak a gyárban és azon kívül is | Magyar Hang

Közvetített munkaerő voltam én is, a nagyobb cégek ugyanis általában nem hirdetnek felvételt, ezt a feladatot rábízzák a munkaközvetítő vagy munkaerő-kölcsönző irodákra. Hiába, nekik így a legjövedelmezőbb és a legkényelmesebb.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang augusztus 16-án megjelent 2019/33. számában! Tiborc korábbi beszmolóit itt olvashatja.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál a 2019/33. számban? Itt megnézheti!