Március 16-ig marad a veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás

Március 16-ig marad a veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás

Rendőrök járőröznek a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kijárási tilalom idején a belvárosi Vörösmarty téren 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a szombati Magyar Közlönyben a kijárási korlátozást meghosszabbító kormányrendelet. Ennek értelmében a kormány március 1-jéről március 16-ig hosszabbította meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló rendelet hatályát. Ez a rendelet szabályozza többek között a kijárási tilalmat, a gyülekezési tilalmat, rendelkezik az éttermek és szállodák zárva tartásáról, a rendezvények tilalmáról, valamint a boltok este 7 órakor történő bezárásáról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón már szóban bejelentette, hogy maradnak a korlátozások, ő akkor március 15-ig szóló meghosszabbításról beszélt.

A kormány ezzel egy időben arról is döntött, hogy a bértámogatás teljes időtartamra külön kérelem nélkül meghosszabbodik azon munkaadók esetében, amelyek a mostani rendelet hatálybalépése előtt benyújtották igényüket – írja az MTI.

Emellett szintén március 16-ig meghosszabbították a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedéseket, valamint a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló rendelet hatályát is.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy a következő napok eseményeinek fényében döntik el, hogy kell-e szigorítani, hiszen „a helyzet valóban drámaian romlik”, a fertőzöttek száma az elkövetkezőkben várhatóan drasztikusan emelkedni fog. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője közben arról beszélt, megfontolandó egy újabb üzletzár és az általános iskolákban a digitális oktatás az alsósoknál is egy rövid időre.