Máris módosítana a kormány a gazdasági mentőcsomagon

Máris módosítana a kormány a gazdasági mentőcsomagon

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mercedes Benz Academy átadásán Kecskeméten (Fotó: Kormány.hu/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány „eszközöl néhány változtatást a gazdaságvédő stratégiában”, mondta Palkovics László innovációs miniszter. Ez összhangban van a Portfolio értesülésével, az azonban egyelőre nem tudható, hogy a program mennyiben módosul. Közben a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint újabb 90-100 ezer ember veszítheti el állását.

Palkovics László Innovációs és technológiai miniszter a HírTV-nek elmondta, hogy a jövő hét elején eszközölnek néhány változtatást a gazdaságvédő stratégiában a partnerekkel való egyeztetés után. Átalakítják a rövidített munkaidő utáni támogatást, arról van szó, hogy az ipari partnerek számára pontosítanak bizonyos elemeket, hogy egyszerűbb legyen igénybe venni. A múlt hét közepe óta lehet pályázni, a pályázók száma naponta változik, a tapasztalatok ezidáig pozitívak, mondta.

A csomag több elemből áll, melyeket együtt lehet és együtt is kell értelmezni. A kormány kitolta a munkaidőkeret is két évre, azaz az adott munkaidőről két évig tud egyeztetni a munkáltató és a munkavállaló, tehát a most úgy kifizetett munkabérek, amelyek nincsenek ledolgozva később is ledolgozhatóak, ami jó a munkaadónak mert el tudja ezeket az időpontokat tolni, a munkavállalónak pedig szintén, hiszen nem veszti el az állását. Jelen pillanatban a vállalatok stabilitása, tehát a munkaadók stabilitása és a munkavállalók munkája a legfontosabb - mondta Palkovics.

A következő három hónapban várhatóan bővülnek a kényszer-szabadságolások és elbocsátások – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből. Az öt főnél nagyobb cégeknél az elmúlt hónap legalább 50-60 ezer fős elbocsátása után újabb 90-100 ezer ember veszítheti el állását.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

„Ne kelljen újra bizonyítani, ki a jó hazafi” – Magyar Hang-ajánló

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom