Márki-Zay: A kormányváltás legnehezebb időszakára most fordulunk rá

Márki-Zay: A kormányváltás legnehezebb időszakára most fordulunk rá

Reklámfilmmel buzdítanak Márki-Zayék az aláírásra (Képernyőfelvétel: Márki-Zay Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kossuth téren, kisebb tömeg előtt mondtak beszédet az ellenzéki pártok képviselői, mielőtt elindultak volna a 470 ezer aláírás átadására.

A felszólalók arról beszéltek, hogy az őszi előválasztáshoz hasonlóan ismét hatalmas tömeg állt ki a változás mellett, és hogy álkérdések helyett valódi problémákkal kellene foglalkozni a kormánynak. Emlékeztettek, a Fidesznek fontosabb a 450 milliárd forint kínai hitel felhasználásával a Fudan elitegyetem felépítése, mint a hátrányos helyzetű vidéki diákok lakhatásának megoldása. Vérlázító, hogy amikor 300 ezer magyarnak nincs munkája, akkor továbbra sem hajlandó a kormány 9 hónapra emelni az álláskeresési járadékot, marad az unióban legrövidebb, három hónapos támogatás.

 

A felszólalók mindegyike háláját fejezte ki azoknak, akik a nevüket adták ahhoz, hogy e két fontos kérdésben legalább esély legyen a népszavazás kiírására.

A koronavírusos Márki-Zay Péter betegsége miatt nem tudott részt venni az eseményen, de üzenetét felolvasták. Eszerint a kormánynak 133 embere van a Parlamentben, az ellenzéknek viszont 470 ezer aláírása a szabadság mellett. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje külön köszönetet mondott azoknak, akik nevüket adták a népszavazási kezdeményezéshez, illetve mindazoknak, akik gyűjtötték az aláírásokat: a civileknek, aktivistáknak, a pártok képviselőinek.

Külön megemlítette Bélát, a 78 éves költőt, akivel az Örs vezér téren találkozott, és aki fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel állt a közös ügy mellé.

Arról is beszélt, hogy a hivatal akár hatvan napig is elhúzhatja annak a 470 ezer aláírás ellenőrzését, amelyet egy nap alatt ellenőrzött az ellenzéki összefogás. Hozzátette, nem lehet akadálya annak, hogy április 3-án erről a két kérdésről is szavazhassanak a magyarok.

Márki-Zay kiemelte, ma Magyarországon két világ létezik. Az egyik a kormányé, ahol az egyébként törvények által is tiltott nemváltó műtétekről rendeznek népszavazást, és amelyet a hazugságok és az elterelés jellemez.

 

Ezzel szemben van a magyar valóság, amelyben több mint negyvenezer magyar életébe került a kormány elrontott járványkezelése, ahol kínai elitegyetem helyett a vidéki diákoknak kollégiumot akarunk építeni, és ahol tisztességes ellátást akarunk a munkájukat vesztettek számára.

Ez a másik Magyarország készen áll a kormányváltásra, amelynek legnehezebb időszakára most fordulunk rá – tette hozzá.