Márki-Zay: A szivárogtatás után kutatócéget váltottunk

Márki-Zay: A szivárogtatás után kutatócéget váltottunk

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.

A 21 Kutatóközpont és az Iránytű Intézet részvételével készített, 68 oldalas elemzés legfontosabb megállapítása volt, hogy az ellenzéki összefogás lakossági támogatottsága jócskán leszakadt a Fideszétől. Az anyag szerint az ellenzéki listát a megkérdezettek 31 százaléka, a Fidesz-KDNP listáját 46 százalékuk támogatta volna – és a nyilatkozók 52 százaléka kívánta a mostani kormány maradását, míg csak 43 százalékuk akart kormányváltást.

Márki-Zay ugyanakkor felettébb gyanúsnak tartja, hogy a nem a nyilvánosság számára készített elemzés simán a médiához kerülhetett. – Láttam már ilyen trükköket itthon és külföldön is, hogyan lehet hangulatot kelteni a saját jelölt ellen, elmondani róla, hogy már korábbi szövetségesei sem támogatják – mondta lapunknak az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

A hódmezővásárhelyi politikus hozzátette, tudják, hogy melyik csatornán, levelezéssel jutott ki a belső használatú dokumentum, ám nem akarnak személyes felelősöket emlegetni. Azt sem árulta el, melyik elemző központot tartja felelősnek a malőrért, de a tanulságot levonták, változtatnak a háttércsapat „mixén”.

A történtek ugyanakkor valamelyest felrázhatták az előválasztás után látványos letargiába süllyedő pártokat – legalább annyira, hogy rögtön két szlogenben is megállapodtak. Márki-Zay a Spirit FM Aktuál című reggeli rádióműsorában árulta el, hogy az egyik jelmondat a „Legyen Magyarország mindannyiunké”, a másik pedig, hogy „Egységben Magyarországért”.

A politikus az ATV által szemlézett interjúban azt is hangsúlyozta: a választáson való győzelem csak akkor fog menni, ha mindenki beáll a sorba és közös erővel küzd; és ha azt látja, hogy bárki el akarja buktatni az ellenzék esélyeit, akkor szóvá fogja tenni. Márki-Zay úgy véli, hogy az összefogó pártok a közös program 90 százalékában már megállapodtak, és szeretné, ha a 10 százalékot azok is elfogadnák, akik eddig „valami miatt kerékkötők voltak”.