Márki-Zay az ellenzéki népszavazásról: Összegyűlt a 235-235 ezer aláírás

Márki-Zay az ellenzéki népszavazásról: Összegyűlt a 235-235 ezer aláírás

Ellenzéki népszavazási aláírásgyűjtés 2021. december 17-én (Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összegyűlt összesen 470 ezer aláírás az ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez – jelentette be a Facebookon közös videóban Márki-Zay Péter megválasztott miniszterelnök-jelölt és Karácsony Gergely főpolgármester. Az íveket pénteken délelőtt 9 órakor adják le a Nemzeti Választási Irodának.

Az Egységben Magyarországért pártszövetség (DK, Jobbik, LMP, MSZP, MMM, Momentum és a Párbeszéd) két kérdésben kezdeményezett népszavazást, mindkettőhöz 235-235 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Ez azt jelenti, hogy bőségesen megvan mindkét kérdés esetében a 200 ezer szignó, amennyi minimálisan szükséges a referendum kiírásához – tette hozzá a koronavírus-fertőzése miatt karanténból bejelentkező miniszterelnök-jelölt.

Mint megírtuk, a mielőbbi leadással a cél az, hogy a népszavazást még április 3-án, az országgyűlési választás napján tartsák meg. (Ezen a napon a kormány gyermekvédelminek nevezett kérdéseiről is tartanak referendumot.) Az ellenzék eredetileg már szilveszterre szerette volna összegyűjteni a szükséges 200-200 ezer támogatót, majd ezt a határidőt módosították január 15-re, végül a jelek szerint január 21-én adják le az íveket.

A Nemzeti Választási Bizottság által átengedett két ellenzéki kérdés az alábbi:
• Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
• Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Márki-Zay emlékeztetett arra, hogy a népszavazási kezdeményezés még Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányához tartozott. Megköszönte a hat ellenzéki párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom aktivistáinak munkáját, akik december közepén kezdték el gyűjteni az aláírásokat, „télben, hóban, fagyban”. 

Mint hozzátette, betegsége miatt csak lélekben lehet majd ott péntek reggel 9-kor, így arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy vezesse ő az átadást. – Ez a te politikai sikered – mondta a miniszterelnök-jelölt a főpolgármesternek.

Az ellenzék közös sikerének nevezte az aláírásgyűjtést Karácsony Gergely is, amely szerinte egyben az előválasztási küzdelem folytatása volt. Úgy látja, az ellenzéki összefogás erejét mutatja, hogy az év elején, nehezített körülmények között is meg tudták ugrani a lécet.

Márki-Zay Péter végezetül egyenként is megköszönte az összes közreműködő pártnak a munkát, és külön kiemelte a választáson az ellenzéki összefogáson kívül induló Magyar Kétfarkú Kutya Párt szerepét. A miniszterelnök-jelölt korábban többször hangot adott azon véleményének, miszerint az ellenzéki szavazatok megosztása szempontjából a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és Gattyán György pártja egy és ugyanaz. Kovács Gergő, a kutyapárt társelnöke a Telexnek erről azt nyilatkozta, élete legrosszabb hónapja volt, amikor Márki-Zay arra buzdított, hogy ne szavazzanak rájuk az emberek.