Márki-Zay: Komolytalan a Fidesz nagyarányú vezetését prognosztizáló felmérés

Márki-Zay: Komolytalan a Fidesz nagyarányú vezetését prognosztizáló felmérés

Márki-Zay Péter a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kérdés számomra az, hogy vajon ezen az oldalon kinek állt érdekében kiszivárogtatni ezt az eredményt – erről beszélt Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt annak kapcsán, hogy csütörtökön napvilágot látott egy olyan közvélemény-kutatás, amely szerint a Fidesz támogatottsága 14 százalékkal magasabb, mint az ellenzéké. A nagy felhördülést kiváltó, 444.hu által ismertetett kutatatás adatai szerint ugyanis a kormánypártokat a megkérdezettek 46, az ellenzéki összefogást csak 32 százalék támogatja.

Megkeresésünkre Márki-Zay Péter komolytalannak nevezte a kutatást. Hangsúlyozta, azért nem fizettek egyetlen fillért sem, illetve hogy az nem reprezentatív, mert a billegő körzetekben más céllal készült egy felmérés, amelyben egyéb témák mellett a pártok népszerűségére is rákérdeztek a készítők, innen származhatnak a 444.hu-n megjelent adatok.

– Én magam sem kaptam meg a kutatás összefoglalóját, annak létezéséről is csak a sajtóból értesültem. De igazából nem is ez a kérdés számomra, hanem az, hogy vajon ezen az oldalon kinek állt érdekében kiszivárogtatni ezt az eredményt. Mert az az ember biztos nem az ellenzék győzelmén dolgozik. Botka László esetére emlékeztet az ügy, amikor a választás előtt mintegy fél évvel a baloldal gyenge támogatottságát mutató közvélemény-kutatás közzétételével igyekeztek lemondásra késztetni a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét – tette hozzá a politikus.

Kérdésünkre Márki-Zay Péter nem nevezte meg a kutatás készítőit, azt azonban elmondta, a hozzájuk eljutott információk szerint a Fidesz belső felmérései egészen más képet, az ellenzék előnyét mutatják, ahogy egy másik, ma megjelent kutatás is. Szerinte ezért nem véletlen, hogy a kormánypárt soha nem látott osztogatásba kezdett. Tizenkét év ígérgetése után nagyon helyesen megemelte a minimálbért, adókedvezményt adott a pályakezdőknek, megemelte a közmunkások és több szakma béreit, és végre teljesítette 2006-os ígéretét a 13. havi nyugdíjról, amire mostanáig nem volt elég három kormányzati ciklus.

A politikus elismerte, kicsit lassú az ellenzék összecsiszolódása, de halad. Ugyanakkor közös programjuk számos elemét már közzétették, illetve nemsokára kész lesz a közös arculat, amelyet hamarosan megismerhet a nagyközönség is.

A kutatás ügyében csütörtökön megszólalt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki az ATV-ben azt nyilatkozta, információi szerint az Iránytű Intézet készítette a felmérést, illetve hogy az teljesen irreális képet mutat a pártok támogatottságáról.

Mit szólnak a szakemberek?

Megkerestük Ember Zoltán politikai elemzőt, az érintett Iránytű Intézet munkatársát, aki azonban nem kívánta kommentálni a hírt.

Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Intézet munkatársa érdeklődésünkre elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a korábbi közvéleménykutatásoktól jelentősen eltérő eredmény szülessen valamelyik felmérésben. A mostani adatgyűjtés körülményeit nem ismeri, így konkrét fejtegetésbe nem akart bocsátkozni, azt azonban elmondta, a kutatás során alkalmazott eszközök, a kérdések, illetve az egyéb körülmények magyarázhatják a jelentős eltérést a korábbi felmérések eredményétől.

A Márki-Zay Péter által említett másik, pénteken megjelent közvéleménykutatást a Népszava megbízásából a Publicus Intézet végezte. E szerint az ellenzéki összefogás előnye ugyan csökkent a Fidesszel szemben, azonban az előbbi a megkérdezettek 36 százalékának bizalmát élvezi, a kormányon lévők 32 százalékával szemben. Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a Népszavának azt mondta, az ellenzék erőforrásait maximálisan kihasználó és sikeres előválasztási időszakhoz képest természetes a lassulás, „de most jön a népszavazási aláírásgyűjtés, ami sok lendületet adhat”.

A felmérés szerint egyébként igen nagy a választási hajlandóság. A Fidesszel szimpatizálók 92 százaléka elmenne a választásokra, ha most vasárnap lenne a szavazás. A Jobbik esetében ugyanez az arány 95, a DK-nál 96 százalék. Budapesten 88, a megyeszékhelyeken 82 százalékos a részvételi hajlandóság, de meg az apatikus kisközségek esetében is legalább a megkérdezettek kétharmada ígéri a választási részvételt. Érdekes mozzanata a felmérésnek, hogy hét százaléknyi olyan szavazó is van, aki egyetlen ellenzéki pártra sem adná voksát, az összefogásra azonban igen.