Márki-Zay Péter: Állítsák le a paksi bővítést, zavarják el az orosz kémbankot!

Márki-Zay Péter: Állítsák le a paksi bővítést, zavarják el az orosz kémbankot!

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországnak az EU és a NATO tagjaként hivatalosan el kell ítélje Putyin elnök Ukrajnával szemben tanúsított agresszióját. Ki kell állnunk az Ukrajnában élő magyar testvéreink mellett is – közölte csütörtökön Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás egységes álláspontját.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt árulónak nevezte Orbán Viktort Facebookon közvetített beszédében. „Tegnap még minket támadott, hogy a NATO álláspontját képviseljük, ma már ő is a NATO véleményén van” – tette hozzá. Márki-Zay szerint Orbán Viktor azért is áruló, mert beengedte az orosz kémbankot Budapestre, és kiadta Moszkvának azokat az orosz fegyvercsempészeket, akiket az amerikai hatóságok ügynökei üldöztek nálunk.

Az ellenzék jelöltje ezért követelte a kormánytól, hogy függessze fel az orosz hitelből és tervek alapján zajló Paks II-bővítés engedélyeztetési folyamatát, küldje haza az orosz kémbankot, és csatlakozzon az uniós országok által bevezetett, Oroszországot sújtó szankciókhoz.

Márki-Zay Péter már csütörtök reggel megszólalt az offenzíva ügyében, élesen elítélve az orosz agressziót. „1956-ban megtanultuk, milyen az, amikor egy független államot megszállnak az oroszok. Most a szemünk előtt történik ugyanez: Vlagyimir Putyin Oroszországa megtámadta Ukrajnát” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Hozzátette, Orbán most is a tőle megszokott szélkakastempót mutatja, egy dolgot leszámítva: nem hajlandó elítélni az oroszok által indított háborút, nem hajlandó elítélni Putyin lépései, bár kárpátaljai magyarok élete is veszélybe kerülhet. „A magyar miniszterelnök nem más, mint a Nyugat legnagyobb árulója, Putyin legfontosabb kitartottja. Elítéljük az oroszok által indított háborút, kiállunk Ukrajna és a kárpátaljai magyarok mellett!” – mondta a politikus.

Egyúttal arra kért mindenkit, hogy az emberek fejezzék ki szolidaritásukat az ukrán nép mellett, tiltakozzanak Putyin agressziója ellen az orosz nagykövetség előtt csütörtök este hét órakor.

Márki-Zay Péter egy hete a Partizán műsorában, Gulyás Márton kitartó faggatására elmondta, hogy akár Ukrajna katonai támogatást is szükségesnek tartaná, amennyiben Oroszország lerohanja szomszédját – persze csak akkor, ha a NATO is így dönt. Ezt az álláspontját az ATV szerda esti műsorában, az Egyenes beszédben is fenntartotta.