Márki-Zay: Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt

Márki-Zay: Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt

Márki-Zay Péter (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a Facebookon reagált a Direkt36 ellenzéki bukás hátterét feltáró riportjára. Mint írja, megütközött azon, hogy „hogyan vágta át a háta mögött a stáb egyes esetekben... Talán természetes, ha egy nagyarányú bukásból senki más nem akarja kivenni a részét, talán természetes, hogy amiatt számos pontatlanság, sok hazugság, "máshogy emlékezés" szerepel a cikkben”.

Felsorolja a kampány azon elemeit, amelyeket a kétharmados bukás ellenére is sikerként könyvel el (előválasztás, 106 közös jelölt, közös kampány, 400 millió forint mikroadomány...). „Négy éven át magam is kitartóan hittem az összefogásban és építettem fel ezt a modellt a győzelem reményében - a modellt megvalósítottuk, de nem működött - már összefogással sem lehet legyőzni a túlerőt” – folytatja.

Bár leírja, hogy a 30 interjúk készítő újságírókat nagyra becsüli, felveti, hogy „nem tudja, mi volt a cikk célja”, ami miatt nem említenek olyan körülményeket, amelyek szerinte befolyásolta a kampányt. Ezek között felsorolja például, hogy a plakátok késve készültek el, kicsik voltak rajta a képek, a betűk, és sötét volt a háttér. Később már a cikk egyes elemeiről azt írja, hogy „szánalmasak”, és „még ha igaz is, teljesen méltatlan a komoly újságíráshoz, és egyértelműen lejárató célzatú”.

„A valódi okok nem az ellenzékben voltak, hanem a hatalmas túlerőben: a több százszoros erőforrás-fölényben, a Fidesz propaganda-gépezetében, az évek alatt leépített független sajtóban és intézményekben, a feudális függési rendszerben és a kiszolgáltatottságban, a teljes lakosságra kiterjedő adatbázisokban és a mozgósítási képességekben. Csúzlival küzdöttünk egy tankhadosztály ellen” – tartja Márki-Zay Péter.

Az írás utolsó bekezdését csupa nagybetűvel írta, és benne már önérdeküket képviselő lobbisták, üzleti és partérdekek, hibák és tévedések, hazugságok, árulások és beépített ügynökök is előkerülnek.