Márki-Zay Péter: Nem a migránsok, hanem Orbán Viktor ellen uszítok

Márki-Zay Péter: Nem a migránsok, hanem Orbán Viktor ellen uszítok

Márki-Zay Péter a gárdonyi lakossági fórumán 2021. november 23-án (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött az előválasztáson győztes ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter országjárása. Kedden is sűrű napja volt a hódmezővásárhelyi polgármesternek, délben Pozsonyban ebédelt Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnökkel, majd Mosonmagyaróváron találkozott az ellenzék Győr-Moson-Sopron megyei országgyűlési képviselőjelöltjeivel. Este pedig már Gárdonyban tartott fórumot, melyet követően a Magyar Hang miniinterjút készített vele. Tisztáztuk Márki-Zay Péterrel, hogy pontosan kik szerepelnek a nemrég kihelyezett migránsszámlálós óriásplakátjain és szembesítettük Donáth Anna néhány őt is érintő sarkos kijelentésével.

– Nemrég migránsszámlálót állított fel Röszkén, a határnál, ezen 55 297 fő szerepel. Kik ezek az emberek?
– Orbán Viktor által Magyarországra az EU-n kívülről 2019-ben behozott migránsok. Ez csupán egy évi adat. 2020-ban ez már 43 ezer fő volt.

– Mit jelent az, hogy „behozott”, ők munkát vállalnak Magyarországon?
– Felteszem, hogy igen. Ebben a számban az összes migráns benne van, akit Orbán Viktor engedett be: akkor is, ha iszlamista terrorista, akkor is, ha más „szakmában” dolgozik.

– Ez a bizonyos migránsszámlálós óriásplakát másutt is megjelenik, vagy csak Röszkén állították fel?
– Országszerte négyszáz helyen már kint van. Én a Hódmezővásárhely–Pozsony–Mosonmagyaróvár–Gárdony útvonalon haladva találkoztam tízzel is.

– Ezt a bizonyos óriásplakátkampányt nevezte a Momentum frissen megválasztott elnöke uszításnak és gyűlöletkampánynak. 
– El tudom fogadni, ha valaki uszításnak látja azt, hogy én a fideszes bűnöket és bűnözőket a lehető leghatározottabb és legkeményebb módon, a nyilvánosság előtt elítélem. Elfogadom, hogy ezt Donáth Anna uszításnak tartja.

– Mi az, amitől az ön migránsszámlálója nem tartozik az uszítás kategóriájába?
– Számomra az bűn, ha ártatlan embereket bőrszíne, vallása, származása alapján kipécéznek és gyűlöletet keltenek ellenük. Az valóban gyűlöletkeltés. Amennyiben bűnözők ellen lázadozunk, az nem bűncselekmény. Én nem a migránsok, hanem Orbán Viktor ellen uszítok. Nem az a baj ugyanis, hogy vannak migránsok, hanem hogy a miniszterelnök behozza a bűnözőket ebbe az országba, vagy hogy azt hazudja, hogy ő a gazdasági bevándorlás ellen van és közben behozza a gazdasági bevándorlókat. Ez hazugság.

– Donáth Anna azt is nyilatkozta a megválasztását követően, hogy az ellenzék az elmúlt egy hónapot kidobta az ablakon. Ön hogy értékeli a mögöttünk hagyott heteket?
– Azt például előrelépésnek tartom az elmúlt egy hónapból, hogy a Momentumot sikerült nagyjából beállítani az együttműködésbe.

– Ön szerint eddig ők nem voltak benne az együttműködésben?
– Eddig senki nem volt benne, ugyanis az előválasztás után kezdődött az a munka, hogy felállítsunk egy közös stábot, amelynek irodát volt szükséges találni Budapesten, meggyőzni a pártokat, hogy ne külön-külön kampányoljanak a 106 jelölt mellett, hanem egységes arculatú kampányunk legyen, és hogy mindegyik párt adja oda a legjobb szakembereit ebbe a közös kampánystábba. Óriási eredmény, hogy ehhez a Momentum is hozzájárult több szakemberrel. Persze lehetett volna hatszor ilyen gyorsan is haladni. Az egyik oka annak, hogy ehhez ennyi idő kellett, hogy a pártoknak és a támogatóiknak is túl kellett tenniük magukat az előválasztáson az egymás ellen való kampányolás élményein, és a pártoknak el kellett fogadniuk azt is, hogy nem egy pártjelölt nyerte a miniszterelnök-jelölti versenyt.

– Donáth Annával beszélt ezen bizonyos nyilatkozat óta?
– A nyilatkozat óta nem. Az elnöki megválasztásakor SMS-ben gratuláltam, ő pedig kérte, hogy találkozzunk személyesen.

– Mikor lesz ez a találkozó?
– A munkatársaim már próbáltak vele egyeztetni, de nem értük el. Napokon belül remélem, hogy találkozunk.

– Egy interjúban azt mondta, hogy lehetnek olyan ellenzékiek, akiket miután mandátumot nyernek a Fidesz megpróbálhatja átállítani. Kikre gondolt név szerint?
– Ezt egyelőre nem szeretném elárulni.

„Okosabbak vagyunk és nem lopunk” jelentette ki Márki-Zay Péter a gárdonyi lakossági fórumon, melyen szintén élt néhány izgalmas kijelentéssel, így ezeket vázlatosan összegyűjtöttük. A rendezvény helyszínén, a Velencei-tó partján fekvő Gárdonyban adta magát a tó vízszintjének, kiszáradásának kérdése, melyről a miniszterelnök-jelölt elmondta, hogy azt csak az itt élőkkel közösen szabadna megoldani, nyilvános vitát követően. Ahogy az oltásokról is korlátozott információkat szolgáltat a kormány, ugyanúgy a Velencei-tó helyzetéről sem nyújtanak nyilvános információkat – jelentette ki Márki-Zay Péter. Szerinte egyébként nem csak azt volna joga tudni a polgároknak, hogy a kórházban fekvők hány százaléka oltott és oltatlan, hanem hogy az oltás után súlyosan megbetegedők milyen típusú oltást kaptak. – Tudnunk kellene róla, ha ne adj Isten a Sinopharm kevésbé véd – fogalmazott.

A rezsicsökkentésről szólva a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke azt mondta, hogy szerinte az népbutítás, ugyanis Orbán Viktor nem csökkentette a rezsit, hanem átterhelte másokra. Korábban, amikor befagyasztott árnál is alacsonyabban lehetett volna adni a gázt, mert a világpiaci árak alacsonyabbak voltak, akkor Orbán Viktor megvédte a magyarokat az olcsó energiától és az oligarcháit gazdagította vele – vélte Márki Zay Péter. Most pedig, amikor a világpiaci árak magasabbak, mint a befagyasztott ár, az adófizetőkkel fizetteti meg a különbséget. Miniszterelnökké választása esetén ő Eu-s forrásból zöld rezsicsökkentéssel tenné hosszú távon valóban olcsóvá az energiahordozókat.

A Bige László nagyvállalkozó ellen indított hatósági eljárások kapcsán Hódmezővásárhely polgármestere úgy vélekedett, hogy most, hogy a műtrágya ára magasan van, „nem tudjuk kizárni”, hogy a Fidesz kinézte magának ezt a piacot is, ezért akarják az egyik meghatározó szereplőjét ellehetetleníteni. Ha a Fidesz meg akar szerezni valamilyen gazdasági érdekeltséget, akkor rendszerint ráuszítja a hatóságokat, ahogy ezt most Bige esetében is látjuk. – Ha Magyarországon jogállam lenne, akkor megállapíthatnánk, hogy Bige László valóban kartellezett. Ez most nem megállapítható – fejtette ki. A miniszterelnök-jelölt azt is elárulta, hogy beszélt Bige Lászlóval azóta, mióta a vállalkozó úgy nyilatkozott, hogy „annyit adok Márki-Zaynak, amennyit kér”. – Emlékeztettem Bige Lászlót, hogy a kampány legalább 5 milliárd forintba kerül, de lehet, hogy 15 milliárdba. Hát „akármennyit” nem tud adni – mesélte nevetve. Azt azért hozzátette, hogy a kampány egy részét Bige László is támogathatja, ha addig nem lesz olyan eljárás ellene, ami miatt mi nem fogadnák el tőle a pénzt. A beszélgetés későbbi részében 5–10 százalékra tette a teljes kampányköltésnek azt a részét, amennyit Bige talán finanszírozhat. – Minden támogatás átlátható lesz, el fogunk vele számolni a kampány végén. A kampánytámogatásért senki nem kérhet semmit cserébe, csupán egyetlen egy ígéretet teljesítünk azért Bige Lászlónak és önöknek is: azt, hogy megszüntetjük a korrupciót – fogalmazott.

Mészáros Lőrinc és cégei kapcsán is kapott kérdést az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A kérdező azt firtatta, hogy sokan az fórum helyszínét, de Felcsútot is magában foglaló választókerületben (Fejér megye 3., központ: Bicske) azért tartanak a kormányváltástól, mert félnek, hogy ez esetben a Mészáros-birodalom összeomlana, ezzel megszűnne a munkahelyük. Erre Márki-Zay Péter úgy reagált, hogy a Mészáros-cégek jellemzően olyan területeken tevékenykednek, ahol az állam szabályozza az árakat. Amennyiben csődbe mennének Mészáros vállalkozásai akkor is kellene például utakat építeni, legfeljebb nem túlárazva. Tehát az alkalmazottakra szükség lesz, sőt még több munka lesz, hiszen mások ugyanannyi pénzből több utat tudnának építeni, ezzel több embert foglalkoztatva.

A voksturizmust lehetővé tevő friss törvényről Márki-Zay Péter kijelentette: az 1947-es kékcédulás választási csalás „smafu” volt ahhoz képest, ami most készülődik. „A voksturizmus lehetővé tétele nem más, mint szervezett választási csalás” – vélekedett.