Márki-Zay Péter: A DK jelöltjeit nem fogjuk támogatni a következő időköziken

Márki-Zay Péter: A DK jelöltjeit nem fogjuk támogatni a következő időköziken

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő időközi választásokon a DK jelöltjeit nem fogjuk támogatni – jelentette be Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségének döntését vasárnapi szentgotthárdi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, ennek oka, hogy a DK többször ráindult ellenzéki jelöltekre, a megállapodás ellenére. Az ellenzéki szavazatok megoszlása a Fidesz leváltásának akadálya lehet – tette hozzá. De azt is leszögezte, hogy ettől függetlenül az összefogásból adódó kötelezettségeket teljesíteni fogják.

Azt mondta, a hiteles alternatíva nyújtása a legfontosabb. Tizenöt pontban indokolta meg, hogy miért döntöttek így. Az április 3-i választás előtt azt tapasztaltuk, hogy Gyurcsány nem akarta leváltani Orbán Viktort, sőt, több lépésével akadályozta is az ellenzék sikerét. Olyan jelölt sem elfogadható, aki korrupcióval vádolt, illetve a 70:30-as megoszlásban érintett volt. További ok, hogy 2002-ben is elmaradt az elszámoltatás, Polt Péter is Gyurcsány Ferencnek köszönhette, hogy maradhatott, ő mentette meg a Lex Polttal. Felemlegette Gyurcsány plágiumgyanúját, valamint az őszödi beszédet is.

Nem lehet hiteles alternatíva egy olyan volt kormányfő, akinek hivatali idején rendőrök földön fekvő embereket ütlegelnek, a rendőri vezető pedig megrovás helyett jutalmat kap – mondta. További közös pont a hazugság mellett Orbánnal a Putyin-barátság. További indok, hogy rendszeresen nem tartotta be a megállapodásokat, így a 2019-es főpolgármesterválasztásnál is.

Az is elfogadhatatlan, hogy egy ellenzéki párt a saját képviselőivel zsarolja az ellenzéki polgármestereket, ahogy történik ez most Hódmezővásárhelyen is – mondta.

Sem a DK, sem a Mi Hazánk nem lehet hiteles alternatíva, ez a két párt a centrális erőtér alapja. Felidézte, hogy az előválasztás előtt is a DK-t támogatta a Fidesz és médiája.

Ha nincs hiteles alternatíva, akkor Orbán Viktor hatalma örökké fennmarad – mondta. Az a szervezet, amely megosztja az ellenzéket, Orbán Viktort tartja hatalomban, ez számunkra elfogadhatatlan – fogalmazott.

Arról is döntöttek, hogy támogatni szeretnék, hogy minél több új ember jelenjen meg a helyi és országos politikában, ezt pályázatokkal is segítenék.

A Demokratikus Koalíció rövid közleményben reagált: Hódmezővásárhely polgármesterével szívesen beszélgetünk Hódmezővásárhely ügyeiről, de csak arról, ugyanis korábbi országos politikai szerepvállalása és megszólalásai minden idők legnagyobb fideszes kétharmadához vezettek – írta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, országgyűlési képviselője.