„Büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben”

„Büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben”

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új magyar külpolitikában Közép-Európa kiemelt szerepet fog betölteni. Ebben az összefüggésben is minden segítséget és együttműködést meg kívánunk adni Ukrajnának, hogy mielőbb megtalálhassa stabil helyét és szerepét az euro-atlanti közösségben – ezt Márki-Zay Péter írta az ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek címzett levélben. A magyar politikus azt is egyértelművé tette, hogy fenntartások nélkül támogatják a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Unióval.

Ukrajna uniós csatlakozásának kérdése a napokban már felmerült, Zelenszkij hivatalosan is aláírta az erről szóló kérelmet, több ország pedig egy közös levélben sürgette, hogy a megtámadott ország minél előbb kapja meg a tagjelölti státuszt. Ezt a kezdeményezését – Szijjártó Péter bejelentése szerint – a magyar kormány is támogatja.

Márki-Zay Péter a levélben egyúttal mély együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Zelenszkijt és Ukrajna valamennyi polgárát a hősies honvédő háború küzdelmes óráiban. Meggyőződése, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben és – mint írta – „büszkék vagyunk azokra a magyarokra, akik az ukrán hadsereg tagjaiként részt vesznek ebben a hősies küzdelemben”.

Kiemelte azt is, hogy ő maga, az ellenzéki pártszövetség aktivistái és sok-sok civil nagy szerepet vállalnak az ukrajnai menekültek megsegítésében, tüntetéseken és politikai megnyilatkozásainkban rendszeresen kiállnak a szabad, demokratikus és szuverén Ukrajna mellett. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy „az orosz agresszió, ez az aljas indokból indított háború Ukrajna győzelmével és területi integritásának teljes visszanyerésével mihamarabb befejeződik, illetve a demokratikus magyar ellenzék új kormánya képviseletében Ukrajna helyreállításában és újjáépítésében is reszt vállalhatunk, országaink barátságának és együttműködésének egy új fejezetét közösen alakíthatjuk tovább”.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.