Márki-Zay Péter a negatív jelzések hatására megkérdezi a lakókat, hogy legyen-e tűzijáték

Márki-Zay Péter a negatív jelzések hatására megkérdezi a lakókat, hogy legyen-e tűzijáték

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár csütörtök este még amellett érvelt Márki-Zay Péter, hogy meg kell tartani a tűzijátékot Hódmezővásárhelyen augusztus 20-án, péntek reggelre a negatív visszajelzések hatására úgy döntött, szavazásra bocsátja a kérdést, mondván: legyen ebben is a hatalom a népé.

Ezért aztán reggeli Facebook-bejegyzésében bejelentette, hogy megkeresik a helyi konzultáció reprezentatív, gyors és legegyszerűbb módját, hogy megismerjék a helyi lakosság többségi véleményét. „Amennyiben ez megerősíti a máris kibontakozó tiltakozáshullámot a kormány megszorító intézkedései és a pénzszórásnak ítélt tűzijáték szembetűnő ellentéte miatt, egy héten belül lemondjuk a már megpályáztatott szolgáltatást. A város a szerződés szerint ebben az esetben sem tudja kárpótolni a vállalkozót, ezért ilyen döntés esetén adománygyűjtést indítunk, melyhez minden felelős polgártársunk anyagi hozzájárulását előre is köszönöm” – írta.

Előző esti posztjában az egyik érv a tűzijáték megrendezése mellett az volt, hogy a helyi, ráadásul katás vállalkozóval már megállapodtak, így neki kára keletkezne. Ráadásul az 1,5 millió forintos költség eltörpül más nagyvárosok vagy épp az állam ilyen ünnepségeinek számlája mellett, utóbbi költségének ezred részébe sem kerülne.

A megspórolt összeget egyrészt a rezsicsökkentés eltörlése és más kormányzati megszorító intézkedések kárvallottjainak megsegítésére, másrészt a fesztiválunk árusainak forgalmának fellendítésére szeretné fordítani. 

Azt hozzátette, hogy a tűzijáték helyett fényjátékot szorgalmazó javaslatok nem feltétlenül jelentenek költségmegtakarítást, de az élővilág szempontjából is fenntarthatóbb, akár tartósabb szórakoztatást is nyújthatnak, ezért ezúttal felhívást tesz közzé Hódmezővásárhely kiemelt középületeinek fényfestésére – a nemrégiben Pécsen rendezett Fényfesztivál mintájára. 

Az elmúlt napokban városok sora jelentette már be, hogy nem rendezik meg az augusztus 20-i tűzijátékot. Nagyrészt ellenzéki vezetésűek, de vannak közöttük kormánypártiak is. 

Ha Karácsony Gergelyen múlna, nem lenne tűzijáték – erről írt Facebook-oldalán a főpolgármester, hozzátéve, hogy más városvezetőkkel szemben neki nincs beleszólása ebbe a kérdésbe. Ő mindenesetre a milliárdokból inkább érdemi segítséget nyújtana azoknak, akik magasabb rezsit lesznek kénytelenek fizetni a jövőben.