Márki-Zay Péter: A rezsicsökkentés marad

Márki-Zay Péter: A rezsicsökkentés marad

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogy helyretegyem: a rezsicsökkentés marad. A Fidesz-propaganda ezzel kapcsolatban is színtiszta hazugságokat zúdít az emberekre – mondta Márki-Zay Péter ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt a Népszavának adott interjújában.

Hozzátette, egy Dobrev Klárával folytatott választási vitájából emeltek ki négy másodpercet, amelyben néphülyítésnek nevezte Orbánék rezsicsökkentését. Ezt továbbra is tartja. „Amit a drágulásból nem fedez a lakossági tarifa, Orbánék kipótolják mindannyiunk adójából. Annak is, aki az 500 négyzetméteres villáját vagy az úszómedencéjét fűti a közpénzen csökkentett rezsivel. Egy százalék jól, 99 meg rosszul jár. A rezsicsökkentett lakossági energiadíjak egészen a közelmúltig a tőzsdei árnál magasabban álltak. Az állami közmű drágábban adta az energiát, mint a szabad piac” – mondta.

Hozzátette: „Szó sincs arról, hogy a rezsicsökkentést, ezt a roppant népszerű politikai terméket bárki meg akarná változtatni. Csak szerintünk lehet jobban is csinálni.” És hogy hogyan? „Úgy, hogy mi nem lopunk. Hódmezővásárhelyen az ingyenessé tett tömegközlekedés kevesebbe kerül. Minden lakossági adót eltöröltünk, a vállalkozásokét 30 százalékkal visszavágtuk és az adósságot is csökkentettük. A valódi rezsicsökkentés az épületkorszerűsítésről is szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is. Az Unió több ezermilliárdot adna rá, ha nem azt látná, hogy Orbán és barátai az egészet ellopják” – fogalmazott. 

Hozzátette, ha a választás után hazánk csatlakozik az európai ügyészséghez, az uniós  pénzeket rögtön megkapjuk. „Ebből litván mintára mi is lakások százezreit korszerűsíthetjük. A módszerrel a hódmezővásárhelyi idősek otthona fogyasztásán – rezsijén - 77 százalékot vágtunk. Csökken a rezsi és nő az ingatlan értéke: így nyer a többség” – mondta.

„Miközben a szociális rezsi mellett teljes mellszélességgel kiállok, az ingyenenergia-ötletet nem pártolom, mert szerintem pazarlásra ösztönöz és a környezet elleni bűncselekmény. A legszegényebbeknek is az hozhat érdemi megtakarítást, ha uniós forrásokból jó minőségű, szigetelt, mondjuk bérlakásban lakhatnak. Ez a szegregátumok cigányságának is kiutat jelenthet. Egy másik, szintén észszerű megoldás a kéttarifás mérő, amely éjjel folyamatos, alacsonyabb díjat biztosítva kisimítja, olcsóbbá teszi és zöldíti a villamosenergia-termelést. Az úgynevezett »okos« mérésben sem állunk sehogy, hisz Orbán Viktor mindenből kimarad, ami »okos«” – mondta.

Elmondta: „Paks 1-et természetesen nem állítjuk le. Sőt, ha az biztonságos, támogatom a mindennél olcsóbb áramot adó régi blokkok további élettartamhosszabbítását. Paks 2 szerződését pedig felülvizsgáljuk.”

„Szó sincs valódi rezsicsökkentésről: az adón keresztül a magyar emberekkel térítteti meg az oroszoknak euróban kifizetett világpiaci árat. De mi lesz, ha 500 lesz az euró? Akkor miből vesz el?” – válaszolt arra a kérdésre, hogy a 2014-ben beállított tarifák örökre megmaradnak-e. „Nyilván politikai öngyilkossággal érne fel, ha bárki azzal kampányolna, hogy megszüntetne egy jó dolgot. Mégis felmerül: Orbán miből gondolja fizetni az örökkévalóságig? Azt a problémát, amivel most a rezsi kapcsán szembenézünk, ő maga teremtette” – mondta.

Hozzátette, hogy „ha a világpiaci ár megengedi, akár csökkentjük is az energiaárakat. Nem úgy, mint a Fidesz, amely ezen a téren is a saját zsebére dolgozott. Emellett négy év alatt több százezer lakás korszerűsítését is támogatjuk.” Azt nem jelentette ki, hogy a 2014-es ár sosem fog változni.