Márki-Zay Péter: Akár kétharmada is lehet az ellenzéknek 2022-ben

Márki-Zay Péter: Akár kétharmada is lehet az ellenzéknek 2022-ben

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha mind a 106 körzetben a választók döntik majd el, ki a Fidesz legyőzésére legalkalmasabb közös jelölt 2022-ben, akkor az ellenzéknek akár kétharmados, rendszerváltó többsége is lehet majd az új parlamentben – ezt Márki-Zay Péter írta ki a Facebookra. A politikus annak apropóján nyilvánult meg, hogy a Jobbik hivatalosan is eldöntötte: támogatják, hogy legyen mind a 106 egyéni választókerületben előválasztás.

Az már korábban kiderült, hogy az ellenzéki pártok között annak alapvetően megvan a támogatottsága, hogy a miniszterelnök-jelölt személyét előválasztáson válasszák ki. Eddig Márki-Zay Péter és Szanyi Tibor volt az, aki be is jelentkezett erre, Karácsony Gergely ugyanakkor nemet mondott. Abban is többé-kevésbé egyetértés van, hogy az egyéni választókerületekben is legyenek előválasztások, legalábbis ott, ahol nem egyértelmű a helyzet. Az azonban még mindig nem rajzolódott ki, hogy egy vagy több listával vágjanak-e neki a 2022-es megmérettetésnek.

Márki-Zay Péter szerint az előválasztás a nyílt vitákkal, a jelöltek kampányával növeli az ellenzéki aktivitást, a tudatos választói magatartást, és kiszűri az elfogadhatatlan és esélytelen pártjelölteket, akik nem ismerik a körzetüket, nem dolgoznak a kampányban, hiszen csak veszíteni küldik le őket a pártközpontok. 2018-ban ezt megtanulták.

Egyúttal megismételte, hogy véleménye szerint az egyetlen közös lista a legjobb választás. Ezt azzal indokolta, hogy amennyiben nem körzetenként egy jelölt, egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, és egy közös program áll szemben a Fidesszel, akkor még az utolsó pillanatban is módosítani fogják a szabályokat, ellehetetlenítve ezzel az ellenzéki sikert.