Márki-Zay Péter: Amíg a rendszer meg nem bukik...

Márki-Zay Péter: Amíg a rendszer meg nem bukik...

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon lebecsülnénk a Fideszt, ha nem feltételeznénk, hogy minden ellenzéki pártban vannak beépítettjei. Van, ahol tudjuk, de legalábbis sejtjük, kik azok – mondja interjúnkban Márki-Zay Péter. A politikust éppen egy éve a Magyar Hang induló számában faggattuk országos kérdésekről. Most arról beszélgettünk vele, többek közt, miért utazik az Egyesült Államokba, mi áll az ellene zajló fideszes kampány és a bírósági eljárások hátterében, mennyire sikeres az általa néhány hónapja alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom. (Az interjú eredetileg 2019. május 10-én jelent meg a Magyar Hangban.)

– A hír napokkal ezelőtt röppent fel: Márki-Zay Péter Orbán Viktorral egy időben utazik az Egyesült Államokba, a külügyminisztériumban és a kongresszusban fog majd tárgyalni. Mi a célja a látogatásnak, és a két vizit egybeesése csupán „diplomáciai véletlen” volna?
– Hármas cél vezet bennünket Kész Zoltán útitársammal: tárgyalni szeretnénk a hazai helyzetről, felvesszük a kapcsolatot az amerikai magyar diaszpórával, megismertetjük vendéglátóinkkal a Mindenki Magyarországa Mozgalmat és támogatásukat kérjük a munkánkhoz. Vannak a diplomáciában véletlen dolgok, akár ez az egybeesés is az lehet. Viszont elnöktől függetlenül az amerikai diplomácia nagyon is tudatosan végzi a dolgát, s nem egyszer fordult elő a történelem során, hogy így vagy úgy burkolt üzenetet küld a megfelelő helyre. (A washingtoni út azóta le is zajlott – a szerk.)

– Egy éve, a nagy tüntetések idején a Magyar Hang bevezető számába adott interjújában „rendszerváltó hangulatról” beszélt. Azóta pedig visszasüllyedtünk az apátiába. Mi történt?
– Viszonylag természetes a politikában, hogy a választások idején vagy ha valami botrányos történik – emlékezhetünk a rabszolgatörvény miatti felzúdulásra –, felforr a hangulat. A rendszerváltozáskor Tamás Gáspár Miklóst hallgattuk Hódmezővásárhelyen. Akkor azt mondta a szamizdatos korszakról: „féltünk, de nem lehet örökké félni”. Ugyanígy haragudni sem lehet örökké. Hogy mindennap forrjon a hangulat országszerte, az nyilván nem életszerű. Szerintem viszont apátiáról sem beszélhetünk. Nem érzem, hogy bárki is beletörődött volna a jelenlegi helyzetbe. Csöndben építkezünk alulról, civilekkel.

Márki-Zay Péter: A nyilvánosság a Fidesz hatalmának a kulcsa | Magyar Hang

– Az ellenzéket figyelve ugyanakkor nehezen venni észre bármiféle „csöndes építkezést”.
– Ez kétségtelen.

– Ön szerint mit rontottak, rontanak el?
– Tény, hogy mindkét oldalon – ellenzékin és kormánypártin – ugyanúgy vannak tisztességes politikusok, mint gazemberek is. Az ellenzék helyzete többszörösen nehéz. Bizonyára könnyebbséget jelentene például, ha el tudna határolódni a korábbi zűrös ügyektől, korrupciótól, és kizárná soraiból a gazembereket.

– Például kit?
– Nem akarok neveket mondani, nagyjából úgyis sejthető, kire, kikre gondolok.

– A tavalyi interjúban Gyurcsány Ferencet említette…
– Bár Gyurcsány tisztességéről sokan meg vannak győződve, de az ő korábbi korrupt rendszerét ugyanúgy el kell ítélnünk, akár a jelenlegit. Mint ahogy pártkülönbség nélkül el kell ismerni a pozitívumokat – a Fidesz esetében is.

– Márki-Zay Péter miért tudná megdicsérni a Fideszt?
– Pénzügyi stabilitás van, az ország eladósodása megállt. (Az államadósság GDP-arányosan csökkent, de nominálisan tovább nőtt – a szerk.) Ez jelentős érdem. Igaz, mindezt a kormánypártok sokat szidott Európai Unió pénzéből sikerült elérni. A kormányzat felelősen bánik az államháztartással, felelősebben, mint a hatalmas deficitet felhalmozó korábbi baloldali kormányok. Említhetném a hatékonyabb végrehajtást is. Ez persze egy diktatúrában, egy tekintélyelvű államban értelemszerűen könnyebben megy. Persze hatékonyan és gyorsan döntenek ostobaságokról is, például a Belgrád–Budapest-gyorsvasút létrehozásáról.

Mi a baj az ellenzékkel? | Magyar Hang

– Diktatúrát említett. Magyarországon tehát ön szerint diktatúra van?
– Tény, hogy nem visznek el lesötétített ablakú Pobjedákkal ellenzéki politikusokat, azaz a diktatúra hagyományos módszereivel nemigen találkozhatunk. Ezekre nincs is szükség. A karaktergyilkosság, egyes emberek levadászása a kormánymédia segítségével ma jóval kifizetődőbb.

– Példaként akár saját magát is említhetné. Nemrég futottam bele egy óriásplakátba, amelyen az ön fejét Soros Györgyével montírozták össze.
– Hódmezővásárhelyen 14 ilyen óriásplakát hirdeti, hogy Soros embere vagyok. Ugyanezt a montázst hetente többször is bedobják ismeretlenek az itteni postaládákba kiegészítve olyan szövegekkel, amelyek engem hazudozó adócsalóként állítanak be, a feleségemet pedig gyermekgyilkosként aposztrofálják. Igazi bolsevik tempó. Visszatérve a korábbi kérdésre: klasszikus diktatúra nincs, ám a mai Magyarország állapotát látva demokráciáról sem beszélhetünk már.

– Amikor elhatározta, hogy indul a polgármesterségért, nem készült ilyen fokú meghurcoltatásra?
– A legmerészebb álmaimban sem számítottam azokra a fordulatokra, amelyek bekövetkeztek. Hogy a családom egyes tagjait esetleg elbocsátják vagy nem veszik fel valahova, az eszembe jutott, ilyesmi viszont nem történt. Igaz, a támogatói körömben akadt példa erre is. Egy-egy fenyegetés elhangzik olykor, de fizikai atrocitás nem ért eddig.

„Aki megpróbál megvesztegetni, az csak rendőri kísérettel megy ki az irodámból" | Magyar Hang

– Karaktergyilkosságról beszélt az imént. Nézzünk végig néhány önnel kapcsolatos, a kormánymédiában előszeretettel emlegetett ügyet! Legutóbb három elvesztett bírósági perével kapcsolatban olvashattunk a hazudós Márki-Zayról…
– Kétségtelen, erős magánvéleményt fogalmaztam meg a hódmezővásárhelyi kórházról, amikor azt állítottam, hogy aki oda bemegy, az az életét kockáztatja. Indokolatlanul erősnek minősítették jogász barátaim is, amiben lehet igazság. Ha viszont a városa kórházáért aggódó politikus nem mondhat ilyesmit, ha pedig mondja, akkor 800 ezres bírsággal kell szembenéznie, az a szabad véleménynyilvánítás megengedhetetlen korlátozása.

A másik két ügy, amelyben ítéletet hirdettek, sokkal különösebb. Az egyiket a volt aljegyző indította, mert a nyilvánosság előtt kifogásoltam, hogy ő és két gyermeke is 40 százalék kedvezménnyel, tehát mélyen áron alul vásárolt – egy korábbi városi akció keretében – ingatlant. A kijelentéssel szerinte azt sugalltam, hogy ő korrupt lenne. Ilyesmit nem tettem, tisztában vagyok ugyanis azzal, hogy lakásvásárlását jogi alapon nem lehet vitatni, legfeljebb morális szempontból. Ami rendkívül furcsa, hogy a bíróság a keresetlevélben sem szereplő módon valótlan tényállítást is felsorakoztatott ellenem az ítéletben. Zárójeles megjegyzés: a konkrét lakásvásárlási ügyben azóta az önkormányzat hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett.

Kaltenbach Jenő: Ami itt kialakult, annak semmi köze nincs a demokráciához | Magyar Hang

A harmadik pert egy sikeres helyi építési vállalkozó indította, aki korábban szinte minden fajsúlyosabb tendert megnyert Vásárhelyen. Azt kifogásoltam, hogy a saját vásárlásának ő maga volt az értékbecslője. Megépített egy társasházat, a lakások egy részét eladta az önkormányzatnak, majd egyet visszavásárolt. Az első fok annak ellenére ítélt ellenem jó hírnév megsértéséért, hogy elismerte, a vállalkozó maga volt a saját lakásvásárlásának értékbecslője – az ítéletet megerősítve a másodfok már az értékfenntartó nyilatkozatot nem ismerte el értékbecslésnek, ám ennek az ügy lényegét tekintve nincs jelentősége. Ötszázezer forintos sérelemdíjat állapított meg a javára az első és a másodfok is. Amióta polgármester lettem, csokorban indítják ellenem a hasonló pereket, most is több zajlik éppen.

– A legsúlyosabb vád, hogy szülésznő feleségének nemtörődömsége miatt két kisgyermek halt meg. Mi történt?
– Az otthonszülések szabályozását illetően a feleségem nemzetközi kitekintéssel rendelkezik, hiszen külföldön tanult és dolgozott is. A Fidesz hatalomra jutása után emiatt is kérte fel az Emmi, hogy segítsen kialakítani az itthoni törvényi hátteret. Ebben készséggel közre is működött. Nála jobban tehát kevesen ismerik a hazai szabályozást, ő volt az első, aki engedélyt szerzett legális otthonszülés levezetésére Magyarországon. Az ön által említett, hatóságilag is tisztázott ügy hét évvel ezelőtti. A Fidesz-propaganda által előrángatott történetre hivatkozva a szülők ellen folyó perben egyetlenegyszer tanúként meghallgatott feleségemet most azzal vádolja a média, hogy neki kellett volna beadnia szülés után a K-vitamint, és hogy ennek elmaradása miatt halt meg két hónappal később a csecsemő.

Ezzel szemben a hatóságok már hét éve tisztázták, hogy a feleségem mindenben szabályosan járt el. Egyrészt nincs meghatározva, kinek kell beadnia a K-vitamint, de a szülésznőnek biztosan nem szerepel ez a feladatai között, még csak gyógyszerfelírási joga sincs. Ez az orvosok, illetve a szülők dolga. A csecsemő egyébként két hónaposan halt meg agyvérzés következtében, de ebben a szüléskor be nem adott K-vitamin nem is játszhatott szerepet, hiszen ha azt meg is kapta volna, az addigra már semmilyen hatással nem lett volna a szervezetére. Hogy a feleségemet ért vádak minden alapot nélkülöznek, azt Hódmezővásárhely volt fideszes alpolgármestere – aki gyerekorvos – szintén megerősítette. Hasonlóan képtelen vádaskodás egy szülésznő felelősségét emlegetni egy másfél éves korában alultápláltság miatt meghalt kisfiú ügyében.

– Az imént már esett szó az ön kezdeményezésére zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalomról. Azt is tudjuk: legfontosabb célja most, hogy az önkormányzati választásra az egész ellenzék – a Mi Hazánkat nem számítva – összefogjon. Hogy halad az ügy?
– Szerencsére egyre jobban. Az ideális nyilván az lenne, ha a választásokon Magyarország mind a 3200 településén egyetlen hiteles ellenzéki jelölt lépne fel. Ez természetesen irreális. A minél szélesebb körű összefogás viszont látványosan meggyengítheti a NER-t. Sutba kell most dobni az önös pártérdekeket. Az összefogás önmagában kevés, ehhez hiteles jelöltek is kellenek. Ha, teszem azt, Hunvald György indulna összellenzéki jelöltként, akkor lehetetlenség lenne mögötte felsorakozni. Hódmezővásárhelyen meglesz az egység, bár az egyes jelölteket illetően vannak még viták.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom hivatása | Magyar Hang

– Azt mondta, egyre jobban alakulnak a dolgok, ám az a bohózat, amely például a jelölésekkel kapcsolatban Budapesten történik, nem éppen erre utal.
– Igen, Budapest sajnos kivétel, és hasonló a helyzet Pécsett is, ahol a többi ellenzéki pártot és a civileket kihagyva egyezett meg az MSZP, a DK és a Momentum. Nyilvánvaló, hogy az ellenzék megosztása akarva-akaratlanul a Fidesz érdekeit szolgálja. Az alapkérdés Pécs esetében egyébként az: ha ellenzéki polgármester és önkormányzat lesz, átvilágítják-e majd a korábbi városvezetés ügyeit, és változtatnak-e a korábbi beszerzési gyakorlaton.

– Ki a leginkább „egységbontó”?
– Helyenként változik, hol az egyik, hol a másik párt vagy inkább személy. Sajnos több helyen is az MSZP magatartása okoz most gondot.

– Mi lehet ennek az oka?
– Az egységbontások hátterében sokan Mesterházy Attilát sejtik. Hogy ennek van-e alapja, azt nem tudom. Az mindenesetre tény, hogy Mesterházy ténykedését korábban már a szegedi szocialista polgármester, Botka László is furcsállotta.

Márki-Zay Péter: Megvalósult az összefogás, amitől retteg a hatalom | Magyar Hang

– Mit gondol, mennyien lehetnek azok, akik látszólag ellenzékiek, de valójában a kormánypárt csapatát segítik?
– Szám szerint nincsenek sokan. Akiket valamilyen úton-módon maguk mellé állítottak, az néhány kulcsszereplő csupán. Nagyon lebecsülnénk a Fideszt, ha nem feltételeznénk, hogy minden ellenzéki pártban vannak beépítettjei. Van, ahol tudjuk, de legalábbis sejtjük, kik azok, ugyanis önmaguk ellen szolgáltatnak bizonyítékot.

– A Nézőpont Intézet nemrégiben 500 hódmezővásárhelyi ember véleményét tudakolta telefonon. Eszerint ön helyben elutasítottabb, mint Orbán Viktor, de még a miniszterelnöknél is népszerűbb Lázár János. Mit szól ehhez?
– Márki-Zay Péter legyőzhető – volt a kutatást tálaló cikk konklúziója. Ezt dőreség is lenne tagadni. Igaz, itt a hatalom nemigen válogat az ellenem alkalmazott eszközökben. Elképzelhető, hogy ez a támadás az őszi választásokig hátralévő időben még erősödni is fog. Most éppen a helyi romákat kezdték el lázítani: például a feleségem elleni rágalmak terjesztésével. A Nézőpont most 42 százalékos támogatottságot mutatott ki nekem. Mielőtt 2018-ban 57 százalékkal megnyertem a választást, 60:40 arányban a Fidesz győzelmét mérték – ezek szerint másfél év alatt még javítottam is. A Nézőpont egyébként egy éve 23 százalékot mért a választásokon csak 7 százalékot szerzett szocialista jelöltnek – nem járunk messze az igazságtól, ha kijelentjük: ezek a mérések bizony tendenciózusak, fideszes pártcélokat szolgálnak.

– Ha győz, az tiszta sor, ha nem, akkor mi lesz?
– Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy kiszálljak a politikából. Olyan mélyen belekerültem, hogy amíg a rendszer meg nem bukik, amíg nem lesz nálunk demokratikus jogállam, a nyugati keresztény hagyományokon nyugvó berendezkedés, addig felelőtlennek érezném a visszavonulást. Ami tőlem telik, azt megteszem. Hódmezővásárhely polgármestereként igyekszem a legkövetkezetesebben fellépni a korrupció ellen. Bízom abban, hogy a folytatáshoz a helyiektől megkapom a felhatalmazást, a képviselő-testületben is többségben lesznek a támogatóink. Az ország sorsát is előmozdítjuk mindeközben. Az önkormányzati voksolás után két és fél évvel országgyűlési választások lesznek. Ha most az összefogással sikerül változtatni a helyi erőviszonyokon, akkor jóval nagyobb az esély arra, hogy 2022-ben legyőzzük a minket zsákutcába vezető rendszert.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/19. számában jelent meg, 2019. május 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/19. számban? Itt megnézheti!