Márki-Zay Péter: Katasztrófa lesz, ha nem szedjük össze magunkat

Márki-Zay Péter: Katasztrófa lesz, ha nem szedjük össze magunkat

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem igaz, hogy nincs az ellenzéknek ennyi pénze, hogy legalább olyan hatékonyan eljuttassuk az igazságot az embereknek, mint a Fidesz a hazugságot. Katasztrófa lesz, ha nem szedjük össze magunkat – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Népszavának adott interjújában.

Szerinte már minden adott az általa régóta szorgalmazott „ellenzéki MTI” létrehozásához. „Egy éve tárgyalunk róla, minden megvan hozzá, nem értem, mi történik. Még az ellenzéki szavazók 20 százaléka is úgy ítéli meg, hogy a kormány jól kezelte a koronavírus-járványt. Ez szégyen. Nézzük meg a halálozási adatokat! A világon a legrosszabbul kezelte a pandémiát Orbán Viktor. Miért nem tudjuk ezt az egyszerű tényt eljuttatni a választókhoz? Az ellenzéket támadják, hogy oltásellenes, erre sem tudtunk semmilyen választ adni, miközben minden tény mellettünk van. Európa szégyenei vagyunk, elárultuk a keresztény nyugatot. Ezt tűrjük? Orbánék 8 millió forintot költöttek napok alatt arra a hazugságra, hogy Karácsony Gyurcsány embere, miközben az előválasztás során egymás legnagyobb ellenfelei” – fogalmazott ennek kapcsán.

Arra kérdésre, hogy 2022 áprilisában, hogy hívják majd a miniszterelnököt, így válaszolt: „Rettegek attól, hogy Orbán Viktornak. Rengeteg munkát kell beletennünk, hogy ne így legyen.”

Az ellenzéki előválasztás kapcsán arról beszélt, hogy továbbra sem érzi magát esélyesnek, de magasabb százalékot adna magának, mint mielőtt polgármesternek választották Hódmezővásárhelyen. Az ugyanakkor aggasztja, hogy „a pártok továbbra is próbálnak kisiklani az előválasztás alól egy csomó helyen és a nyílt demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban előre lezsírozni az eredményt”. Reagált arra is, hogy több helyen is beállt a Jobbik a DK-s jelölt mögé. „A Jobbik-DK nem egy természetes szövetség. Ez a füstös szobák világa. Mit gondol egy Jobbik szavazó, ha azt mondják neki, támogassa a DK-t?” – tette fel a kérdést.

És mi lesz, ha nyer az ellenzék? „Békés, de radikális változás kell. Semmi értelme a Fidesz kétharmados törvényeihez tartani magunkat. Ilyen értelemben egy vértelen forradalom sem zárható ki. Abban az értelemben, ahogy például Belgrádban volt. Lehet, hogy néhány százezer embernek ki kell menni az utcára” – mondta. Aztán pedig „szakértői kormányra van szüksége Magyarországnak, amely egy pártok által, konszenzussal elfogadott programot hajt végre”.

Szerinte egy szakértői kormány nem a NER visszatértét hozná el. „Nem térhet vissza, mert a Fidesz legfelső vezetésének a fele börtönben lesz. A NER-t egy olyan pártpolitikusokból álló kormány hozhatja vissza, amely nem számol le a korrupcióval, nem hajt végre kíméletlen elszámoltatást. Amennyiben a Fideszt megtisztítjuk a bűnözőktől, a magyar társadalomnak nincs többé oka félni ettől a párttól” – mondta.