Márki-Zay Péter: lássuk, Lázár János hajlandó-e kiállni velem

Márki-Zay Péter: lássuk, Lázár János hajlandó-e kiállni velem

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt közösségi oldalán megjelent posztban emlékeztet arra, hogy április 3-án nem csak Orbán Viktort hívja ki miniszterelnök-jelöltként, de Csongrád 4-es számú választókerületében újra megmérkőzik Lázár Jánossal is.

Márki-Zay szerint a demokrácia alapja a vita, és mivel egyelőre Orbán Viktor miniszterelnök nem áll ki vitázni, kíváncsi, hogy Lázár János vállalja-e.

– Arra kérem Lázár Jánost, hogy adja meg ezt a tiszteletet a választópolgároknak. Bízom benne, hogy bátrabb lesz, mint a főnöke, és nem fog hazugságok mögé bújva megfutamodni – írja bejegyzésében a politikus.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt jelenleg az országot járja kampánya keretében, péntek este és szombat reggel Szombathelyen volt. A nyugat.hu beszámolója szerint Márki-Zay a szombat esti sajtótájékoztatón több lényeges kijelentést is tett. Többek között arról beszélt, ha kormányváltás lesz, minden olyan megyejogú város megkapja az 1,4 milliárdos kompenzációt, amely korábban kimaradt. Ezek ellenzéki városok voltak, köztük Márki-Zay otthona, Hódmezővásárhely és Szombathely is.

Azt is megígérte, hogy az önkormányzatok visszakapják korábbi jogosítványaikat, így az építési hatósági ügyeket, a gépjárműadót és az önállóságukat. Sőt, ha egy önkormányzat kéri, visszakapja az általános és középiskolákat és a járóbeteg-szakrendeléseket. Ezzel kapcsolatban Nemény András szombathelyi polgármester kérdésre válaszolva elmondta, ők is visszakérnék ezeket az intézményeket, mert ezek az önkormányzatiság lényeges részei. 

Márki-Zay arra is kitért, hogy jelenleg 17 ezer szavazatszámláló bizottsági tagja van az ellenzéknek, összesen 21 ezret akarnak, de már most is jobban állnak, mint 2018-ban. Elárulta, hogy a közös ellenzéki lista első öt helyén az öt legnépszerűbb ellenzéki politikus lesz. Egy nagy mintán végzett felmérés szerint egyébként a magyarok 53 százaléka kormányváltást akar.