Márki-Zay Péter: Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában

Márki-Zay Péter: Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában

Márki-Zay Péter. Fotó: Végh László / Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem küldene magyar katonákat Ukrajnába harcolni – ezt Márki-Zay Péter tette egyértelművé péntek délelőtt. A téma azért is érdekes, hiszen a kormányhoz közelálló média úgy írt az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről, mint aki éppen ennek ellenkezőjét tenni. Sőt, még Orbán Viktor miniszterelnök is utalt erre, igaz, Márki-Zay Péter nevét ezúttal sem mondta ki.

– A NATO-tag Magyarország igazodva katonai szövetségünk álláspontjához, nem küld csapatokat Ukrajnába. Magyar katonáknak nincs helyük egy kontrollvesztett zsarnok háborújában – ezt pénteken délelőtt írta ki Márki-Zay Péter a Facebook oldalára.

Az elmúlt napokban többen is azzal vádolták az ellenzéki politikust, hogy magyar katonákat küldene harcolni Ukrajnába, az Origo például ilyen címmel is jelentetett meg egy cikket. Később azonban kormányzati szintre emelték ezt a fajta kommunikációt. A Kormányzati Tájékoztatási Központ hivatalos közleményében fogalmazott úgy, hogy „felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére”.

Még Orbán Viktor is beszélt erről, igaz – akárcsak az évértékelőjén – ezúttal sem mondta ki Márki-Zay Péter nevét. A miniszterelnök csütörtökön az első, a háborúval kapcsolatos megszólalásában úgy fogalmazott: „szó sem lehet arról, hogy akár katonákat, akár katonai eszközöket telepítsünk Ukrajnába”. Majd éjjel, az EU-csúcs után közzétett videójában is beszélt arról: „világossá tettem, hogy mi ki fogunk állni Magyarország nemzeti érdekei mellett és nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba”.

Márki-Zay Péter korábban az ATV-ben és a Gulyás Márton-féle Partizán műsorában is beszélt arról, hogy „Magyarország, hogyha nem Putyin ügynökeként működne, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának”. Gulyás Márton konkrét kérdésére, hogy katonai segítség is elképzelhető-e, a politikus úgy fogalmazott: „Hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. De egyelőre erről szó sincs.”