Márki-Zay Péter miatt a Fidesz összehívná a nemzetbiztonsági bizottságot

Márki-Zay Péter miatt a Fidesz összehívná a nemzetbiztonsági bizottságot

Halász János fideszes képviselő felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Példátlan eset került felszínre, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elárulta, hogy több milliárd forint kampánytámogatást kaptak külföldről – kezdi a Fidesz frakcióvezető-helyettesének szombati, Facebookon megjelent közleménye, amelyet a Népszava idéz.

Halász János ezzel arra utal, hogy az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcast műsorában még augusztus végén azt mondta, több száz millió forintos támogatást kapott az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az áprilisi országgyűlési választás után hónapokkal az Egyesült Államokból. Elmondása szerint ebből fizették ki „a kampány utolsó számláit”.

Halász szerint ez – amellett, hogy törvénytelen – durva beavatkozási kísérlet is a magyar választásokba. A botrány szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért nem maradhat tisztázatlanul. „Arra kérem Sas Zoltánt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökét, hogy mielőbb hívja össze a bizottságot, és tegye lehetővé az ügy feltárását” – zárul Halász János közlése.

A Népszava ugyanakkor emlékeztet, hogy a kormánypártoknak hirtelen fontos lett a testület munkája, holott jó ideje akadályozzák más releváns ügyek feltárását. „Ugyanakkor a Fidesznek hosszú évekre visszamenő gyakorlata van abban, hogy ne működhessen a testület, amikor a kormánypártoknak kellemetlen ügyek kerülnének napirendre. Mint lapunk korábban beszámolt róla, ez történt a Pegasus-ügyben, a Népszava által bemutatott Sztojka-féle hangfelvételekkel, a Völner-üggyel vagy amikor a Fudan Egyetemmel kapcsolatos nemzetbiztonsági kérdések kerültek volna terítékre. A módszer egyszerű: noha ellenzéki elnöke van a bizottságnak, a fideszes képviselők egész egyszerűen nem jelennek meg, így a bizottság határozatképtelenség miatt nem tud érdemi munkát végezni” – írták cikkükben.