Márki-Zay Péter: Orbán határolódjon el Putyin agressziójától

Márki-Zay Péter: Orbán határolódjon el Putyin agressziójától

Márki-Zay Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség nevében felhívjuk Orbán Viktort, hogy sokkal határozottabban határolódjon el Putyin elnök agressziójától, álljon ki Ukrajna területi egysége mellett – mondta Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje kedd reggeli videóüzenetében. 

Felszólította Orbán Viktort, hogy ne bújjon az Európai Uniós nyilatkozata mögé, ez önmagában nem elegendő. „Akár a parlament, vagy  a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésén fogadjanak el egy olyan határozatot, amely Putyin agresszióját elítéli, és kiáll az ukrán nép egésze és a kárpátaljai magyarok védelmében” – fogalmazott. „Az agressziót nevezzük agressziónak, amit Orbán korábban Grúzia esetében megtett, Putyint nevezze meg agresszorként és álljon ki a szövetségeseink, a NATO és az EU mellett, önállóan is” – tette hozzá.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester Facebook-bejegyzésben reagált reggel a történtekre. „Ilyen a putyini értelemben vett békefenntartás: tankokkal bevonulni egy szuverén ország területére, majd a megtámadott Ukrajnát vádolni agresszióval” – írta.

Hozzátette: „Hetek óta sejthető, hogy az orosz elnök ürügyet keres Ukrajna megtámadásához. Ehhez képest a magyar miniszterelnök putyini retorikát visszhangozva »békemisszóra« jár Moszkvába, egy elképesztően hosszú asztal végén ücsörögni, külügyminisztere pedig rendszeresen nevetségessé teszi magát a szövetségeseink előtt. Közben a lakájmédia hetek óta magasztalja a kormányt, amiért »megakadályozta az orosz-ukrán háborút«, amikor pedig szembejön a valóság, akkor hirtelen európai álláspontot keresnek. Ez a fajta hintapolitika már sokszor becsődölt a magyar történelemben. Orbán Viktor egy évtizede űzi ezt a veszélyes játékot, amikor kiszolgálja az orosz érdekeket, betölti az orosz trójai faló szerepét Európában, elfogadva a putyini titkosszolgálatok és az orosz oligarchák segítségét. Lehet itt kétértelmű nyilatkozatokat tenni arról, hogy Magyarország most hirtelen követi az európai álláspontot, de ideje lenne végre egyértelműen és őszintén beszélni arról, hogy ki az agresszor, ki miatt lehet háború és ki miatt sorozzák be a kárpátaljai magyarokat az ukrán seregbe.”

Ismert, hétfő este Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország elismeri a kelet-ukrajnai szakadár régiók függetlenségét. Ezt követően pedig „békefenntartók” indításáról is beszámoltak, majd hadoszlop indult Donyeckből a frontvonal felé. 

Ezt követően Orbán Viktor sajtófőnöke azt közölte, hogy a miniszterelnök hétfő este egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, és egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak. Kedd reggel pedig összeült a nemzetbiztonsági kabinet, melynek ülésén Orbán Viktor mellett Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről pedig Vargha Tamás polgári hírszerzésért felelős államtitkár vesz részt