Márki-Zay Péter szerint őt lejáratni szándékozó dossziét adott a Fidesz a DK-nak

Márki-Zay Péter szerint őt lejáratni szándékozó dossziét adott a Fidesz a DK-nak

Márki-Zay Péter (Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy olyan dossziét mutatott be hétfői sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt, amelyet állítása szerint a DK-val való egyeztetés során kapott meg az előválasztás lezárultát követően, a bizalom jeleként. Az abban szereplő anyagokat a DK – Márki-Zay elmondása szerint – a Fidesztől kapta, ebben pedig vele kapcsolatos, lejárató szándékú információk szerepelnek. Ezeket azonban a DK nem használta fel az előválasztási kampány során.

„Ha megfigyelnek, ám tegyék. Sok emberről hasonló dossziéja van a Fidesznek” – jegyezte meg Márki-Zay, aki szerint a pártállami időket idézik a kormány megfigyelési ügyei. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a dossziéban szereplő anyagok nem profi titkosszolgálati munka eredményének tűnnek, inkább a Kubatov-listát idézik. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a DK azt nem mondta el, a Fideszen belül pontosan kitől kapták a dossziét, de az sem derült ki, a DK mely felsővezetőjétől kapta meg a miniszterelnök-jelölt az anyagot. A politikus azt is megígérte, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a dossziéban található információk kivonatát. Azért nem a teljes anyagot fogja publikálni, mert abban két magánszemély is érintett, akik nem kívánnak a nyilvánosság előtt szerepelni.

Az ügyben a Magyar Hang kereste a DK-t. Mint írták, „egy vidéki város fideszes önkormányzati képviselője adta a dossziét egy DK-s önkormányzati képviselőnek. A DK-s képviselő, amikor látta, hogy Márki-Zay Péterrel kapcsolatos információk vannak az anyagban, elvitte a dossziét a DK központjába. Mindez az előválasztás második fordulójának utolsó napjaiban történt. A DK pedig az egyetlen helyes és normális döntést hozta, azt amit Márki-Zay a mai sajtótájékoztatóján elmondott: átadtuk a dossziét Márki-Zay Péternek. Előzetesen ahhoz is hozzájárult a DK, hogy Márki-Zay nyilvánosságra hozza a dokumentumot, vagyis a mai sajtótájékoztató a DK igényének megfelelően történt. Így viselkednek a demokraták, akik soha semmiben nem alkusznak meg Orbán rendszerével”.

 Telefonon utolértük Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját is, aki annyival kommentálta az ügyet: „nagyot hahotázik” rajta, továbbá a témában megjelent Facebook-posztját ajánlotta a figyelmünkbe. A kormánypárti politikus a posztban annyit írt: „Azt hittük vége, de úgy látszik folytatódik a Gyurcsány-show”.

A hódmezővásárhelyi városházán tartott sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter egy másik témát is érintett. Bejelentette, hogy az Erdélybe tervezett utazását lemondja a Covid-helyzet és a román kormány járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez lépés inkább csak halasztásként értelmezhető, később meg szeretné látogatni a városokat. Azt is elmondta, hogy több erdélyi város polgármesterével és vezetésével találkozni szeretne, a jelek szerint ezeknek a látogatásoknak nincs akadálya. Megemlékezett arról is, hogy Székelyudvarhely polgármestere nemrégiben a közösségi médiában kérdezte meg a városa polgárait, hogy szerintük találkoznia kell-e az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével. Aztán rövid idő múlva törölte a posztot. Azóta azonban abban sikerült megegyezniük, hogy a polgármester fogadja Márki-Zay Pétert, de csak polgármesteri minőségében.