Márki-Zay Péterék adományokat vittek a határra, a helyi ellenzéki jelölt szerint eltűntek a fűtött sátrak az átkelőktől

Márki-Zay Péterék adományokat vittek a határra, a helyi ellenzéki jelölt szerint eltűntek a fűtött sátrak az átkelőktől

Márki-Zay Péter a záhonyi vasútállomásnál 2022. március 2-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje a Záhonyi vasútállomás elől jelentkezett be Facebook-oldalán szerda délelőtt. Átadott egy laptopot a helyi roma közösség egyik képviselőjének, Kiss Máriónak (aki a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja is), hogy azzal segítse a menekültekkel kapcsolatos koordinációs munkát.

Márki-Zay elmondta, már kora reggel Beregsurányban és Záhonyban voltak, ahol átadták az összegyűjtött adományokat. Szavai szerint most elsősorban pokrócokra van szükség, mert a jelek szerint élelemből van elég. A menekültek számára a miniszterelnöki kampányhoz küldött pénzadományokat elkülönítetten kezelik, de a kampányra szánt egyéb összegekből is fordítanak a menekültek ellátására – tette hozzá.

Sápi Mónika, az országos egyéni választókerület ellenzéki képviselő-jelöltje arról beszélt, hogy a háború kitörése óta járták az öt határátkelőhelyet, ahol leginkább gyalog érkeznek a menekültek, de sajnos az első négy napban senki nem fogadta őket, tanácstalanok voltak. Akadtak, akik nyolc órát vártak arra, hogy megérkezzenek rokonaik.

Vasárnap, amikor Orbán Viktor megérkezett, vele együtt megérkeztek a négy nappal korábban kért mobil WC-k, valamint a fűtött sátrak, de mára ezek is eltűntek. Éjszakánként a szabadban várakoznak a hidegben a menekültek, hogy bejussanak az idegenrendészeti pontokra. Sápi Mónika mindenkinek megköszönte, aki segít a menekülteken, az önkormányzatoknak, a civileknek, a segélyszervezeteknek, mert rájuk számíthatnak a háború elől menekülők, az állami segítségre viszont nem nagyon.

A képviselő-jelölt hangsúlyozta, egyetlen kormánypárti politikust sem látott, aki bármilyen segítséget is nyújtott volna, adományt hozott volna, minden, ami a menekültekhez eljutott, magánadomány volt.

Kiss Márió is arról beszélt, hogy az elmúlt hét napban semmiféle állami segítséget nem kaptak a menekültek. A főváros ezzel szemben napi ötven menekült befogadását vállalta. Az érkezők között nagyon sokan kettős állampolgárok, sokuknak van bejelentett lakcíme a környéken, amely sok esetben fiktív. Az idegenrendészet megkeresésükre közölte, velük nem tudnak mit tenni, hiszen rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

Magyar Zoltán nyugalmazott rendőr alezredes, az MSZP választmányi tagja arról beszélt, hogy nagy segítség volt a készenléti rendőrség megjelenése a határátkelőknél, katonákkal viszont alig-alig találkoztak.

Javaslatként fogalmazta meg, hogy nagyon nagy szükség lenne egészségügyi sátrakra, mert nincsenek, hiába közölte az Emmi, hogy mindenre felkészültek. Példaként említette, hogy egy sebesült magyar diáklány is hiába várt segítségre a magyar oldalon, így rokonai vitték a fővárosba orvosi ellátásra.

Gondként említette, hogy az érkezőket senki nem teszteli, maszk sincs a menekülteken, ami egyébként teljesen érthető, de tisztában kell lenni, hogy a koronavírus még mindig köztünk van, szükség lenne ezért az ingyenes tesztekre, illetve maszkokra a kormánytól.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja.