Maróth Miklós: Orbán azt mondta, „több pénzt akartam nekik adni, ebből lett a baj”

Maróth Miklós: Orbán azt mondta, „több pénzt akartam nekik adni, ebből lett a baj”

Tüntetés a Magyar Tudományos Akadémia előtt 2019. február 12-én. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abban bízik a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) elvett kutatóhálózat élére frissen kinevezett Maróth Miklós, hogy amikor elkezdődik a közös munka az akadémikusokkal, feledésbe merül, ki honnan jött. A 24.hu-nak adott nagyinterjúban arra nem tudott magyarázatot adni, hogy egyáltalán miért kellett az akadémiától elvenni a kutatóhálózatot, többször is csak annyit mondott erről, hogy „bonyolult kérdés”. Pedig volt arra is alkalma, hogy személyesen Orbán Viktortól érdeklődjön, ám a miniszterelnök „azt válaszolta igen szellemesen, hogy több pénzt akartam nekik adni, ebből lett a baj”.

Arra a kérdésre, hogy mitől lesz jobb az új rendszer, így válaszolt: „Nem tudom, jobb lesz-e, de azt ígérhetem, hogy megpróbáljuk jobbá tenni.”

Maróth Miklós állítása szerint az elvételt a nyilvánosság előtt levezénylő Palkovics László miniszter nem fog beleszólni abba, hogy mi történik a jövőben a most megalapított Eötvös Loránd Kutatási Hálózatban. – Személyesen közölte, hogy kiszállt, és már csak az olyan adminisztratív ügyekben segít, hogy legyen székhelyünk. Vagyis nem szól bele kutatási témák indításába, zajló kutatások leállításába, még abba sem, hogy honnan veszünk fel munkatársakat – mondta. Habár sokan egyértelműen úgy gondolják, hogy a miniszter csak véghez vitte az ügyet és valójában ezt Orbán Viktor akarta, mert nem tűr meg tőle független erőközpontot, Maróth Miklós ezt nem tartja elképzelhetőnek.

Maróth Miklós lehet az MTA leválasztott kutatóintézeteit felügyelő testület vezetője | Magyar Hang

Már csak napok vannak hátra, és a Magyar Tudományos Akadémiáról a kormánypárti képviselők szavazatai alapján elfogadott törvény alapján leválasztják a kutatóintézeteket, és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szervezik azokat. Az ELKH irányító testületébe az MTA és az IMT is delegál tagokat, és a hvg.hu megszerezte a leendő vezetők névsorát.

Mint ismert, az új kutatási hálózat vezetőségébe az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium is hat-hat jelöltet delegál, plusz még ott lesz az elnök, tizenharmadikként. Ám szerinte összefogva dolgoznak majd a magyar kutatás-fejlesztésért. Sőt, azt is hozzátette, hogy kiválóak a személyes kapcsolatok, ő maga jóban van az összes, az akadémia javasolta taggal.

Habár a tüntetéseket is szervező Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint mérvadó kutató nem vállalhatja az irányító testület vezetését, Maróth Miklós szerint ez nem egy hivatalos szerv. – Én olyan akadémikussal nem beszéltem, aki ne lenne híve a most zajló változásnak – tette hozzá az egyébként ezreket megmozgató tiltakozások ellenére.

Vak erők pusztítanak maguk körül mindent - az MTA és a tudomány szabadságáért tüntettek | Magyar Hang

„Ez a lényeg” – mondta arra az újságírói felvetésre, hogy az átszervezéssel megszűntek a közalkalmazotti státuszok, bárki könnyedén elbocsátható. „A minap találkoztam az egyik nyugat-európai ország nagykövetével, neki is említettem ezt, mire ő felsóhajtott: »Ez az a lépés, amit mi odahaza nem mertünk megtenni!« De persze azt sem szeretném, ha úgy mennének a dolgok, hogy ha a főnöknek nem tetszik valaki pofája, akkor rámutathat, hogy ma őt esszük meg a csónakból. Tessék teljesíteni! És ha valakit elbocsátunk, a bérkeretéből a többiek fizetése emelhető. Nem ismételhető elégszer, hogy a hatékonyság növelése a kulcs.”