Mártha Imre kukásautón érkezett a munkát beszüntető munkásokhoz

Mártha Imre kukásautón érkezett a munkát beszüntető munkásokhoz

Kukaürítés Budapesten (Fotó: FKF/Dobak Judit Piroska)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mártha Imre, az egyesített budapesti közműholding vezérigazgatója vezette az egyetlen járó kukásautót, így érkezett meg a Mélyfúró utcai hulladéktelephez, ahol a dolgozók ma reggel nem vették fel a munkát – számolt be róla a Hvg.hu. A hírportál cikke szerint hivatalosan nem sztrájk történik, hanem a géppark nem megfelelő állapotára hivatkozva nem szállnak be a munkások a járműveikbe. Ennek az az oka, hogy sztrájkot nem lehet csak úgy meghirdetni, már az első, keddi munkabeszüntetés után vita volt arról a cégvezetés és a szakszervezet között, hogy vadsztrájk történik-e.

Amíg a vezérigazgatóra vártak, a dolgozók arról beszéltek, szeretnék, hogy szóba álljon velük a cégvezetés, mert most csak a telep vezetőjével tudnak kommunikálni. Mártha Imre ugyanazt mondta el a dolgozóknak, amit a közműholding eddig is kommunikált az első munkabeszüntetés után: megérti az elkeseredést, hiába volt 15 százalékos béremelés, azt „az infláció megette”. A budapesti szemétszállítást az állami kukaholding finanszírozza, a probléma oka pont az szerinte, hogy a fővárosi cég három éve nem kap annyi pénzt a kukaholdingtól, amennyit addig kapott, és amennyi szerintük járna. A kukaholding képviselőjét is meghívták a tárgyalásokra, de csak remélni tudja, hogy részt is vesz majd.

Mint elmondta, ma tesznek egy újabb fizetési ajánlatot, de azt elismerte, hogy ez „szerény” lesz a munkavállalók igényeihez képest. Addig is azt kérte, hogy álljanak munkába a kukásautók, és utána tárgyaljanak. – A szemétszedés önkormányzati feladat, azonban az állami cég adja rá a pénzt, így a katasztrófavédelem gyűjti majd be a szemetet, ha tovább romlik a helyzet. Egy hét nem maradhat ki a szemétszedésben, nagyon komoly ellátási nehézségek lehetnek – mondta Mártha, hozzátéve: a rendelkezésre álló eszközöket odaadják majd a katasztrófavédelemnek, a logisztikai eszközöket biztosítják.

A kukások először még kedd reggel tagadták meg a munkát az Ecseri úti telephelyen. A Blikk úgy tudja, hogy szerda reggel négy telephelyről nem indultak el a kukásautók.

A közműholding (BKM) keretein belül működő FKF arról biztosított mindenkit, „készen áll arra, hogy jogszerű keretek között keressenek reális megoldást a kialakult helyzetre” – az erről kedden kiküldött sajtóközleményt osztogatták most kinyomtatott formában is azoknak az újságíróknak, akik elmentek a Mélyfúró utcába –, és arra kértek mindenkit, hogy ne vegyen részt vadsztrájkban. A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 erre úgy reagált: szó sincs vadsztrájkról, műszaki problémák miatt adtak le járműveket. A szakszervezeti elnök szerint nem becsülik meg kellőképpen az ágazatban dolgozókat, a korábbi, 2022-re vonatkozó bérmegállapodásokban rögzített 15 százalékos bérfejlesztés a kereseteken szerintük nem látszódik.