Maruzsa: Kötelező lázmérésre számíthatnak a tanárok is

Maruzsa: Kötelező lázmérésre számíthatnak a tanárok is

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án (Fotó: MTI/Kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Maruzsa Zoltán elmondta, a lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerákat is el lehet helyezni.

Ezeknek az eszközöknek a beszerzése folyamatban van, és október 1-jéig még számos intézkedés várható ezen a téren.

Hangsúlyozta: ha valakinél megállapítják belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírus „megérkezett” az iskolába. Ebben az esetben értesíteni kell az orvost, és tesztelni kell.

Kitért arra is, a pedagógusok létszáma az elmúlt 10 évben nagyjából 167 ezer és 170 ezer között alakult. Az idei pontos statisztikát november elejére várják, de az állami intézményeknél –  úgy látják – nőtt a létszám, ezért nincs ellátatlan feladat a magyar közoktatásban – emelte ki Maruzsa Zoltán.

Szülői tapasztalatok alapján már most is sok helyen mérnek lázat, de a tapasztalatok vegyesek. Nagyobb intézményekben mindez hosszas sorban állást eredményezett a tanítás megkezdése előtt – írja a 24.hu. 

Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnökhelyettese szerint további kérdéseket vet fel, hogyan oldják meg a feladatot és a távolságtartást azokban az intézményekben, ahol akár ezer főnek kellene bejutnia reggel nyolckor.

Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az intézmények előtt kialakult sorok kedveznek a koronavírus terjedésének, ráadásul az érintésmentes hőmérők gyakran pontatlanok; a testhő az időjárás, a testmozgás és az öltözködés miatt változhat, a koronavírus-fertőzött gyerekek 40 százalékának pedig még hőemelkedése sincs. Póta György kétli, hogy az iskolabejárati lázmérés komoly lépés volna a járvány terjedésének lassítására.