Maruzsa nem hiszi, hogy az oltatlan tanárok kiesése miatt összeomlik a rendszer

Maruzsa nem hiszi, hogy az oltatlan tanárok kiesése miatt összeomlik a rendszer

Lenner Pálma ápoló beolt egy pedagógust a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával 2021. április 1-jén (Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzat nem számít komoly működési problémákra az oltást megtagadó pedagógusok szabadságolása miatt – mondta a Népszavának adott interjújában Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

A politikus úgy fogalmazott: „nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de nem hiszem, hogy össze fog omlani a rendszer. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban.”

Mint hozzátette, a tanárok „sok emberrel találkoznak, gyerekekkel szülőkkel, nagyszülőkkel. Ahol sokan oltatlanok, ott ráadásul osztályokat kell zárni, mert kidőlhet a tantestület. Vagy most sikeresen lezárjuk az iskolák megvédésének a folyamatát, és a következő félév is jelenléti oktatással működhet, vagy sokkal több zárásra kerülhet sor a következő hónapokban.”

Utalt arra is, hogy a pedagógusok számára a kötelező oltás beadatásának határideje december 15-e volt, „de ezt követően még kapnak egy felszólítást az érintettek, hogy 15 napon belül vegyék fel az oltást”.

Azt még nem tudta megmondani Maruzsa, hogy hányan vannak a tanárok között azok, akik egyértelműen elutasítják az oltást, de az látszik szerinte, hogy az oltottakon túl növekszik azoknak a száma is, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy egészségügyi okokból nem javasolt számukra a vakcina beadása.

Annyit még elárult az oltási kampányról, hogy december folyamán minden nap 3-400 pedagógus vette fel az oltást, de végleges adatuk csak január elején lesz.

Azokról, akik azért kaptak védettségi igazolványt, mert megfertőződtek, de kigyógyultak, azt mondta Maruzsa: „Annak a felmérése, hogy ez milyen védettségi szintet biztosít, mikor volt beteg, hogyan reagált a fertőzésre az érintett, egészségügyi, nem köznevelés-szakmai szempontok szerint történik. Ha ezt az orvos igazolja, akkor mentesítheti a kötelezettség alól az érintett pedagógust.”

Arra vonatkozóan pedig nem gyűjtenek adatokat, hogy vajon mikor kapták a pedagógusok az első vagy a második oltást, illetve hányan oltatták be magukat már háromszor.

Arról is beszélt, hogy a 12 évesnél idősebb iskolások 55 százaléka van már beoltva, a nagyjából 600 ezer 5–11 éves közül azonban a legutóbbi adatok szerint egyelőre kevesebb mint 40 ezernek adták be a vakcinát. 

A legfrissebb adatok szerint jelenleg az óvodák egy százalékában, az iskoláknál az osztályok másfél százalékában van valamilyen tanügyi intézkedés folyamatban, ami alatt digitális oktatást vagy rendkívüli szünetet kell érteni.

Arról, hogy a magyar iskolákban osztrák példára miért nem vezették be a diákok tesztelését, Maruzsa azt mondta: szerinte nem volt kifejezetten sikeres az intézkedés. Mint hozzátette, „mióta van jobb védekezésünk, a vakcina, inkább oltunk”.