Maruzsa Zoltán: Az igazgatók engedélyezhetik szülői kérésre, hogy a diákoknak ne kelljen iskolába menni

Maruzsa Zoltán: Az igazgatók engedélyezhetik szülői kérésre, hogy a diákoknak ne kelljen iskolába menni

Maruzsa Zoltán az operatív törzs tájékoztatóján 2020. 04. 29-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az óvodák és az alsó tagozatos iskolások április 19-én, hétfőn visszatérhetnek az intézményekbe. Ezt a pedaógusok oltása, illetve a járványhelyzet enyhülése teszi lehetővé – közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy összesen 155 ezer köznevelési dolgozó kapott védőoltást az elmúlt időszakban indított oltási kampány során. A szakképzésben és a bölcsődei dolgozókkal együtt a védőoltást kapottak száma eléri a 200 ezret. Hozzátette, a nyitva tartó bölcsődékben tapasztaltak alapján járványgócok nem alakultak ki, ez a tapasztalat is segítette a kormány döntését.

Tegnap az óvodások 11 százaléka jelent meg az intézményekben, hétfőig még vegyes csoportokban biztosítják a felügyeletüket – ismertette. A kormányzat arra számít, hogy az óvodások fele, harmada visszatér az intézményekbe. Arra kérte az óvodapedagógusokat, hogy a hagyományos óvodai nevelés kereteit állítsák vissza. Vagyis ne vegyes csoportokat szervezzenek, hanem minden apróság a régi csoportjába térjen vissza, mivel ez növeli a biztonságot. Hozzátette ugyanakkor, hogy az óvoda a koronavírus-járvány miatt nem lesz kötelező a gyerekeknek.

Az alsó tagozatos oktatás újraindítását az teszi lehetővé, hogy itt még jellemzően nincs szaktanári rendszer, illetve az ilyen korú diákok körében alacsonyabb a fertőzöttség, mint a nagyobbaknál. A kisiskolásoknak pedig különösen szükségük van a tanítójukra. A felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak május 10-én, az érettségik után indul az oktatás – magyarázta az állaltitkár. Azért kezdenek ők később, mert az életkor növekedésével növekszik a távoktatás hatékonysága is – jegyezte meg.

Maruzsa elmondta: tárgyalt a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, aki üdvözölte az óvatos nyitás koncepcióját. Egyeztetett továbbá a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével is az iskolanyitásról, elmondása szerint a Pedagógusok Szakszervezete is üdvözölte a kormány tegnapi döntését.

Nem lesz kötelező bemenniük az alsósoknak

Kiemelte: van arra lehetőség, hogy ha a szülők nem akarják iskolába engedni a gyermeküket, akkor azt kérvényezzék. Az intézményvezető engedélyezhetik a diákoknak az iskolai jelenlét alóli felmentést, ha a szülők szükségesnek látják ezt, ám az iskolától távolmaradóknak nem lesz külön digitális oktatás. Mint az államtitkár fogalmazott, nem várható el a pedagógusoktól, hogy a tanórák mellett digitális oktatást is tartsanak. Arra is kitért, arra számítanak, hogy a tanulók nagyobb része részt vesz majd az iskolai oktatásban.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetőjének tájékoztatója szinte kizárólag a reggeli számadatok ismétlésére korlátozódott. Eszerint 5307 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az előző 24 órában. Ezzel az aktív fertőzöttek száma 271 963. Elhunyt 256 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 521 főre emelkedett. Szólt arról is, hogy 9800-an vannak kórházban, a lélegeztetőgépen lévők száma pedig 1156.

Mint ismert, a beoltottak száma megközelíti a 3,1 milliót közelíti. Ennyien kaptak legalább egy adagot valamelyik vakcinából. Közülük 1,3 millióan már a második oltását is megkapták. Galgóczi Ágnes a fiatalokat is regisztrációra biztatta.