Más embernek ez a mócsing a torkán akadna – Interjú Váncsa Istvánnal

Más embernek ez a mócsing a torkán akadna – Interjú Váncsa Istvánnal

Váncsa István (Fotó: Hócipő/Vörös Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ez nem rendszer. Ez egyetlen, rendkívül energikus, rendkívül tehetséges politikai aktor életműve – így beszélt a jelenlegi állapotokról lapunknak adott interjújában Váncsa István. Az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese egyúttal úgy fogalmazott Orbán Viktorról, hogy „az az ember, aki úgy tudott ellenzéki létből ismét kormányra kerülni az Európai Unió kellős közepén, hogy nyílt színen, tokkal-vonóval egy hét alatt képes a saját magántulajdonává tenni egy országot, az kérem tehetséges”.

(...)

Váncsa István továbbra is a miniszterelnök személyénél maradva beszélt arról is, hogy abban a szent pillanatban, ha ő valamilyen oknál fogva kikerül a hatalom centrumából, amely egyébként ő maga, akkor ennek a dolognak vége lesz.

(...)

Szóba került az interjúban az is, hogy Orbán Viktor vajon miért megy az uniós csúcsra felhajtott ingujjban, nyakkendőt a vállára dobva, zakó nélkül, zsebbe vágott kézzel. Amellett, hogy a publicista szerint „egy szegénylegény indul el a gazdag birodalom székvárosába”, azért több is van. Szerinte ezeknek a módszereknek az alkalmazására születni kell, más embernek ez a mócsing a torkán akadna.

Gasztroguruként követte-e a miniszterelnök kovászos uborkák terén kifejtett tevékenységét? Németh Szilárd gasztroposztjaival megbékélt-e már? Egyáltalán hogyan kezdődött Váncsa Istvánnál a gasztronómia szeretete? A kommunizmusnak hívott rend-szerben volt olyan momentum az életében, amire nem volt büszke? A rendszerváltáskor voltak illúziói, vagy már akkor is a „váncsai pesszimizmus” jellemezte a gondolkodását? Törvényszerű volt, hogy az urbánusok közé sorolódik be, és nem a népiek táborát erősíti? Mit jelent vajon a miniszterelnök mondata, miszerint a magyar férfi ember archetípusa a gazda? A mostani monolit rendszeren lát hajszálrepedéseket? Osztja-e azt a nézetet, hogy ha Orbán kikerül a képből, akkor ez az egész összeomlik? Mi történhet az Indexnél?
A válaszokat megtalálja a Magyar Hang július 31-én megjelent 2020/31. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/31. számban? Itt megnézheti!