Segélyszervezetek: Más intenzitással érkeznek az ukrán menekültek, mint a háború elején

Segélyszervezetek: Más intenzitással érkeznek az ukrán menekültek, mint a háború elején

Az Ukrajnából érkezett menekülteket kísérik a pihenőhelyre a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpontban 2022. április 22-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is sok munkát ad a segélyszervezeteknek az ukrajnai háború elől menekülők ellátása. Ez látszik az országos Rendőr-főkapitányság napi adataiból, és ezt támasztják alá a lapunk által megkeresett szervezetek tapasztalatai is. Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat szóvivőjének elmondása szerint míg korábban a délelőtt jelentette a nagyüzemet a menekültellátás centrumát jelentő BOK-csarnokban, ma a súlypont az esti órákra, éjszakára tolódott. Lucski Zsófia, a Magyar Református Szeretetszolgálat szóvivője egyebek mellett azt emelte ki, hogy eddig 465 tonna adományt osztott szét a szervezet idehaza és a határon túl. Mindketten kiemelték a lelki támogatás fontosságát is. Kiderült az is, hogy valamelyest csökkent az emberek adományozási kedve, de – mint Révész Szilvia mondta – nagyon jó most segélymunkásnak lenni.

Hétfőn az ukrán–magyar határszakaszon valamivel több mint 4400-an, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 3100-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – derült ki a rendőrség keddi jelentéséből. Azt is közölték, hogy a rendőrség 294 embernek állított ki 30 napra érvényes ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Budapestre 339 személy, köztük 135 gyermek érkezett vonattal az ukrajnai háború elől. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) jelenleg 25 helyen teljesít szolgálatot, köztük Záhonyban, ahol „koncentráltan vannak” jelen a vasútállomáson, de a határ túloldalán és Budapesten is teljesítenek szolgálatot. Erről beszélt lapunk érdeklődésére Lucski Zsófia, az MRSZ szóvivője.
Az mindenesetre érzékelhető, hogy február 24-e óta – ezen a napon támadta meg Oroszország Ukrajnát – a menekültek ellátása szervezetten zajlik, rendszer alakult ki benne. Budapesten például az ellátás centruma márciusban helyeződött át a főpályaudvarokról a BOK-csarnokba.

Az MRSZ szóvivője elmondta, hogy a szervezet önkéntesei egyéb helyszínek mellett Tiszabecsen és Biharkeresztesen is szolgálatot teljesítenek. Utóbbi helyszín a Románián keresztül érkező menekültek ellátásának egyik centruma. Az itteni ellátásban változást jelent, hogy a Biharkeresztesre vonattal érkező menekülteknek – ha Budapestre tartanak – már le sem kell szállniuk, ott történik meg az okmányaik hatósági ellenőrzése mellett az ellátásuk is. A csomagokat a szerelvényen adják át a szeretetszolgálat munkatársai.

A tapasztalatok szerint az érkezők száma hullámokban változik: vannak vonatok, amelyekkel kifejezetten sokan érkeznek. Ugyanakkor kétségtelen, hogy már nincsenek olyan tömegjelenetek a magyarországi pályaudvarokon, mint azt február végén, március elején lehetett tapasztalni. Záhonyban egyébként éppen változott a menekülteket ellátására szolgáló helyszín – tudtuk meg a szóvivőtől. A szükségszállás ugyanis a helyi középiskolában volt, ám az önkormányzat az érettségi miatt változtatott ezen.

Lucski Zsófia elmondása szerint a budapesti BOK-csarnokban egymást váltják a segítő szervezetek. Itt amellett, hogy élelmiszerrel, tisztasági csomaggal támogatják az érkezőket, lelki segítség nyújtásával segítik azokat, akiknek erre van szükségük. – Tapasztalataink szerint gyakran már az is sokat jelent a háború elől elmenekülteknek, ha kibeszélhetik magukból az átélteket – jegyezte meg.

Már este, éjjel van a nagyüzem

A Baptista Szeretetszolgálat tapasztatai szerint is más intenzitással érkeznek a menekültek. A BOK-csarnokban – amely március második felében vált az ellátás központi helyszínévé – a megnyitása idején még a délelőtt jelentette a nagyüzemet, az utóbbi időszakban ez az esti, éjszakai órákra tolódott át – mondta el érdeklődésünkre Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat szóvivője. Tapasztatai szerint – hívásunk idején is a BOK-csarnokban dolgozott – ezekben a napokban belső- és kelet-ukrajnai menekültek érkeznek, ők azok, akik mostanra hoztak döntést arról, hogy elmenekülnek a harcok elől. Néhány héttel ezelőtt pedig jellemzően azok érkeztek, akik akkor tudtak kijönni az óvóhelyekről.

Révész Szilvia a háború és a menekülthullám első napjaiban Tiszabecsen szolgált. – Az akkor oda érkezőknek Tiszabecs jelentette az első biztos pontot a háborús viszonyok után. Akkor egy-egy ölelés is sokat jelentett a menekülőknek a viszontagságok után. A mostani napokban a BOK-csarnokban kevesebb a személyes történet – magyarázta kérdésünkre.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyire nehéz tolmácsok biztosítása. Mivel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több iskola is egyházhoz tartozik, és ezekben dolgoznak ukránul, oroszul beszélő pedagógusok, meg tudták oldani a kapcsolatteremtést. Jelenleg pedig már olyan munkatársa is van a szeretetszolgálatnak, aki maga is menekültként érkezett Magyarországra.

Révész Szilvia az adományokról azt mondta, heti két alkalommal visznek segélyszállítmányt Kárpátaljára, ahol jelentős számú belső-ukrajnai menekült tartózkodik. Segítenek például egy Rivnéből Kárpátaljára menekült árvaháznak, amelynek Budapestről szervezik a gyógyszerrel való ellátását.

Kissé lanyhult az adakozó kedv

Az emberek adományozási kedvéről azt mondta: a menekülthullám kezdetén nagyon erős volt a magyarokban a segítőszándék, ez valamivel csökkent az utóbbi időszakban. Úgy fogalmazott, hogy az emberek talán hozzászoktak a helyzethez, más érzelmi állapot lett az uralkodó. Ám így is sok önkéntes kapcsolódik be az ellátásba. – Nagyon jó segélymunkásként dolgozni – jelentette ki.

Az MRSZ részéről Lucski Zsófia ugyanerről azt mondta: az emberek adományozási kedve nem tűnt el, még ha valamelyest mérsékeltebb is, mint volt februárban, márciusban. Ám amikor közzéteszik, hogy valamire célzottan szükség van, akkor továbbra is gyorsan érkeznek a felajánlások. Kitért rá, hogy az ellátási helyszíneken a legnagyobb hasznát azoknak az adományoknak veszik, amelyeket azonnal kézbe tudnak adni (szendvics, gyümölcs, keksz, kis üdítő). A tartós élelmiszereket, tisztálkodási szereket a határ túloldalán osztják ki az embereknek. A református szeretetszolgálat eddig 465 tonna adományt osztott szét, ebből 285 tonnát szállítottak a határ túloldalára. Kitért arra is, hogy a három kárpátaljai egyházmegyének biztosítottak egy-egy kisbuszt az adományok célba juttatásához.

Az MRSZ szóvivőjét kérdeztük arról is, hogy hány ukrajnai menekültnek segített a szolgálat szállás biztosításával. Elmondása szerint eddig 7001 Ukrajnából érkezett menekülnek nyújtottak átmeneti szállást. Hogy közülük mennyien maradtak tartósan, azt azért nem tudta megmondani, mert a szállás biztosításában nem csak az MRSZ intézményrendszere vesz részt. Ezzel együtt is vannak, akiknek alkalmi munkát biztosítottak az élet magyarországi megkezdéséhez, vagy éppen megfizethető albérlet megtalálásában segítettek. Számos esetben kellett segíteni családoknak abban, hogy a magyarországi iskolába nem beíratott ukrán diákok legalább az interneten keresztül bekapcsolódhassanak ukrajnai iskolájuk munkájába. Ehhez technikai eszközökre volt szükség. 

A Baptista Szeretetszolgálatnak is az a tapasztalata, hogy az érkező menekültek jelentős része továbbutazik Magyarországról. Ám akadnak, akik maradtak, és elmondásuk szerint nem bánták meg.

A Baptista Szeretetszolgálaton keresztüli adományozásról a szervezet honlapján találnak információkat. A Magyar Református Szeretetszolgálat is vár adományokat, erről információk ugyancsak a szervezet honlapján olvashatók.