Másfél év alatt 480-szor intézkedtek iskolaőrök

Másfél év alatt 480-szor intézkedtek iskolaőrök

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– 2020. szeptember elsején jelentek meg az iskolaőrök a magyarosrzági oktatási intézményekben, azóta összesen 480 esetben kellett intézkedniük – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK).

A válasz szerint összesen 491 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, és országszerte összesen 480 iskolaőr van. Ugyan az iskolaőröknél fegyver nem lehet, kényszerítő eszköz igen, például bilincs vagy rendőrbot. A tájékoztatása szerint testi kényszert eddig 47 esetben, bilincset három, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak az iskolaőrök. A leggyakrabban garázdaság bűncselekmény miatt intézkedtek, de több esetben indult vagyon elleni bűncselekmény, illetve kábítószer birtoklása miatt is büntetőeljárás. 

Az ORFK szerint eddig négy esetben indult büntetőeljárás olyan iskolaőrökkel szemben, akik túllépték a jogkörüket. Például volt olyan est Keszthelyen, hogy az iskolaőr egy udvaron hangoskodó ötödikes fiút a nyakánál fogva a korláthoz szorított. Emiatt februárban a Keszthelyi Járásbíróság 140 ezer forint pénzbírságra ítélt a férfit. Ugyanakkor összességében, az intézményvezetőktől kapott visszajelzések alapján az ORFK úgy véli: az iskolaőrök jelenléte nagyban elősegíti a zavartalan oktatást és erősíti a tanulók és pedagógusok biztonságérzetét.

Címkék: iskolaőrök