Másfél évet kért az ügyészség Álmosd egykori fideszes polgármesterére

Másfél évet kért az ügyészség Álmosd egykori fideszes polgármesterére

Balra Köteles István (Fotó: Álmosd.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év hat hónapos letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség arra a volt álmosdi fideszes polgármesterre, aki közpénzből szerelte fel otthonát különböző műszaki cikkekkel – tudta meg lapunk. A Köteles István korábbi településvezetőt érintő ügyről többször írtunk, legutóbb a múlt héten, amikor a vádiratot ismertettük. A Debreceni Törvényszék szerdai előkészítő ülésén megjelent a korábbi polgármester – januárban egészségügyi okok alapján kimentette magát –, ekkor ismertette az ügyészség a kért büntetést is. Köteles azonban nem hozott magával a mostani tárgyalásra ügyvédet. Jogi képviselő kirendelését indítványozta, ennek a kérésnek pedig helyt adott a bíróság – derül ki Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivőjének érdeklődésünkre adott tájékoztatásából.

Kötelest nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével és költségvetési csalás bűntettével vádolták meg. Az ügynek van azonban egy másodrendű vádlottja is: a jegyző, aki egy időben a hivatalt vezette. Cs. L.-nek bűnsegédként elkövetett kisebb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétsége miatt kell felelnie a bíróságon. Ő ugyan tett úgynevezett beismerő nyilatkozatot, de a tárgyalás megtartásáról nem mondott le. Cs. L.-re egyébként pénzbüntetés kiszabását kérték a vádiratban.

A jegyző felelősségét a polgármester által képviselő-testületi felhatalmazás nélkül felvett jutalom vádpontja veti fel. 2015 végén ugyanis Köteles István kezdeményezte, hogy a jegyző utasítsa a hivatal pénzügyi munkatársát a jutalom átutalására. Így jutott nettó 300 ezer forint extra közpénzhez. Az utasítást különben írásba adta és kézjegyével ellátta.

Bojler, tévé, vasaló: bíróság elé áll az egykori fideszes polgármester, aki közpénzből szerelte fel otthonát | Magyar Hang

Mint arról részletesen írtunk, a Hajdú-Bihar megyei településvezető ezen kívül számos műszaki cikket vásárolt közpénzből. Ezek között akadt bojler, vasaló, turmixgép, tévé és blue-ray-lejátszó is. Az ügyészség vádja szerint ezek beszerzéséről sem a vásárlás előtt, sem utána nem tájékoztatta a testületet. Ezen kívül készpénzt vett fel az önkormányzat számlájáról is, ezek felhasználásáról azonban nem tudott elszámolni. Ám amikor mégis megpróbálta, igen sajátos módon tette: a valóságban meg sem tartott rendezvényekre szerzett számlát, amelyekre utólag készíttetett meghívókat is. Ezekről azonban az egyházak vezetői, az iskolaigazgató, de még a képviselők sem tudtak. Amikor egyébként munkatársunk egy másik lap munkatársaként a furcsaságokkal egy interjúban szembesítette Kötelest, igen szórakoztató magyarázatokkal szolgált.

Kötelesnek már korábban el kellett búcsúznia a polgármesteri hivataltól, mivel a bíróság a feltárt szabálytalanságok miatt megfosztotta tisztségétől.