Másodszor is felmentette a bíróság a pécsi hajléktalant

Másodszor is felmentette a bíróság a pécsi hajléktalant

Gy. I. ezúttal lakossági bejelentés után került bíróság elé. (Fotó: Szabadpecs.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyanaz a hajléktalan került a pécsi bíróság elé, akit korábban egyszer már felmentett a szabálysértés vétségének vádja alól. Gy.I. ügyében most is felmentő ítélet született, azonban ez nem jogerős, mert a rendőrség fellebbezést nyújtott be ellene – adta hírül a Szabadpecs.hu.

A végzést meghozó bírósági titkár mostani döntését azzal indokolta, hogy a szabálysértés elkövetése nem volt megállapítható, mégpedig azért, mert nem minden ponton egyértelmű az új, módosított jogszabály. És ebben a konkrét ügyben a bíróságban a ténymegállapításra vonatkozóan aggályok merültek fel, ezért nem hozhatott elmarasztaló végzést.

Gy. I. két szabálysértési ügye közül az egyik a köztisztasági szabályok megsértése miatt indult. Azzal gyanúsították a hajléktalan férfit, hogy egy játszótéri padot, amelyen feküdt, és a környezetét is összeszennyezte. A férfi elismerte, hogy ott feküdt, a szennyezést azonban nem, és az a bíróság szerint sem volt egyértelműen megállapítható.

A rendőrség másodszor állampolgári bejelentésre indított újabb eljárást. És mivel 90 napon belül már háromszor, illetve négyszer figyelmeztették a hajléktalant, az utcán való életvitelszerű tartózkodás gyanúja miatt is eljárás indult ellene. A bíróság szerint az előző figyelmeztetések nem számítanak, hiszen azokról szólt a korábbi, felmentő, eljárást megszüntető végzés is.

A bírósági titkár úgy látta, hogy ez nem egyértelmű az új, módosított jogszabályban. Éppen ezért ebben a pontban is megszüntette az eljárást. Gy. I. őrizetét a bíróság megszüntette, szabadlábon várhatja a következő tárgyalást.