Maszkviselés: 49 fővel szemben intézkedtek hétfőn

Maszkviselés: 49 fővel szemben intézkedtek hétfőn

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd délelőtt újra tájékoztatót tartott az operatív törzs. Müller Cecília országos tiszti főorvos először a friss járványügyi adatokat ismertette. Változatlanul érvényes a korösszetételre, hogy a fiatalok érintettek túlnyomó többségben, főleg a 20-29 évesek, de az alattuk és felettük lévő korosztály is jelentősen bevonódott – mondta.

Müller Cecília beszélt a frissen elhunytakról is. Azt mondta, hogy a legfiatalabb 51 éves volt, ugyanakkor – mint mi is megírtuk –, a hivatalos oldal szerint egy 37 éves nő is meghalt.

Terv szerint védekezünk továbbra is, ennek része a szigorított maszkviselés is – tette hozzá. A csoportosulások megakadályozását szolgálja a szórakozóhelyek 23 órai zárása.

Sok hír megjelent az új eljárásrendről, ami alapvetően régi-új, számos rendelkezés már a júniusban kiadottban is így szerepelt. A lényeg, hogy egy olyan összefoglaló eljárásrend született, amiben valamennyi kérdés szerepel, minden tudás összpontosul benne. Lényegi változtatást tulajdonképpen nem tartalmaz – mondta. A háziorvos továbbra is kérheti minden korlátozás nélkül a PCR-vizsgálatot, az egyetlen lényeges változás, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén ideje – mondta Müller Cecília. Hozzátette: igazából ez egy komplett összefoglaló, „azt gondolom, akiknek ezt kiadtuk, ők tudják, hogy mi a dolguk”.

22 esetben intézkedtek hétfőn az új szabályok alapján a maszkviselés miatt közlekedési eszközökön, kereskedelmi üzletekben 27 fővel szemben – mondta Lakatos Tibor dandártábornok.

Ezt követték a kérdések.

Ha időseket szállítunk autóval, Müller Cecília szerint a maszk viselése elég mindenkinek. Tüneteket produkálót viszont ne szállítsunk – mondta.

Javasolta a tiszti főorvos a D-vitamin bevitelét, ennek napi ajánlott mennyisége 2000 egység naponta. A napsütés is segít ebben.

Aki kontaktszemély, de nem szűrték, mikor térhet vissza az iskolába? Jelen protokoll szerint 10 nap múlva, ha nem mutat tüneteket. Ha mutat, hívnia kell háziorvosát. Azt is mondta Müller Cecília, hogy ha igazolt koronavírusos diákot találnak, az osztálytársak közeli kontaktnak minősülnek, a diákok szülei azonban nem.

Mennyi PCR-teszthez szükséges reagens áll rendelkezésre ? Elegendő, a tavaszi járványkezdethez képest ilyen probléma nem merül fel. Reagens- vagy kithiány nem gátolja a tesztelést – válaszolta a tiszti főorvos. Körülbelül 3-30 százalékig terjed az aránya a különböző laboratóriumokban a térítésért igénybe vett vizsgálatoknak.

Hogy zajlik az általános háziorvosi ellátás? Nagyon sok új módszert hozott a járvány – válaszolta Müller Cecília. – Aki felső légúti tüneteket észlel, semmiképp se menjen orvoshoz, hanem telefonáljon a háziorvosnak. Továbbra is javasolják az időpont egyeztetést, hogy a várótermekben se gyülekezzenek sokan.

Egy több száz fős iskolában hogy akarják kivitelezni a reggeli lázmérést, hogy ne alakuljanak ki sorok? Ahány iskola, annyi lehetőség, próbáljuk több bejáraton beengedni a gyerekeket, hogy ne keletkezzen torlódás. Egy mérés két másodperc Müller Cecília szerint.

Terveznek-e változtatni a gyermekek orvosi igazolásának szabályain, hogy a szülők is igazolhassák a napokat? Jelenleg nem várható el a szülőtől, hogy meg tudja ítélni gyermeke állapotát, fontosnak tartjuk, hogy vizsgálat történjen annak érdekében, hogy valóban egészséges gyermek mehessen vissza – válaszolta a tiszti főorvos.

Mennyi orvos, ápoló áll rendelkezésre? Ha szükséges, mindent meg fogunk tenni, hogy az összes beteg ellátása rendben megvalósuljon. Jelenleg a kijelölt kórházakban látjuk el a betegeket, ezek körét szélesíteni fogjuk, ha szükséges lesz – válaszolt Müller Cecília.

Látnak-e eltérést a tavaszi és a mostani hullám között? Egy teljes szervezetet igénybe vevő vírusról beszélünk, ezért is veszélyeztetettek a krónikus betegségben szenvedők. A tudás nagy mértékben gyarapodott, a kezelés nagyon sokat változott, de nem tudja senki sem megmondani, hogy konkrétan egyes személynél, aki megfertőződik, hogyan fog lezajlani a betegség. A lehető legbiztonságosabb az, ha nem kapjuk el a fertőzést.

A Magyar Hang ezúttal is kérdezett, válasz azonban most sem jött.