Matolcsy elárulta, volt-e szerepe a jegybanknak a KSH-adatszivárgásban

Matolcsy elárulta, volt-e szerepe a jegybanknak a KSH-adatszivárgásban

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végigkérdeztem a minisztereket és Matolcsy György jegybankelnököt, hogy melyikük szervezete küldte tovább a Makronómnak a KSH embargós adatait – írja Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője friss Facebook-bejegyzésében. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, február elején meglepő eset történt a statisztikai hivatalnál. A KSH hivatalos tájékoztatási naptárában ugyanis február 6-ra, hétfőre volt beírva a kiskereskedelmi adatok közlése. Csakhogy, a kormányközeli Makronóm Intézet már az előző hét végén, szombaton elküldte az adatok alapján készült elemzését a Portfoliónak – igaz, később embargósnak nyilvánították –, ami egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a statisztikai jelentés valahogy kiszivárgott. Vagy a KSH-tól, vagy valamely kormányzati szervtől.

A példátlan adatszivárgás miatt az MSZP Polt Péter legfőbb ügyész válaszát is várja az ügyben, de a párbeszédes Mellár Tamás – aki maga is volt a KSH elnöke – már feljelentést is tett bennfentes kereskedelem, bennfentes információ jogosulatlan közzététele, valamint hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt. Azóta a statisztikai hivatal már kiderítette, hogy nem ők hibáztak, vezetői és munkatársai nem küldtek embargós adatot jogosulatlan félnek. – A vizsgálat megállapította, hogy a hivatalos közlést megelőzően, egy – az adatokhoz előzetes hozzáférés keretében szabályosan hozzájutó, az embargó szabályait elfogadó nyilatkozattal rendelkező – címzett titkársága továbbította a Makronóm Intézet számára a gyorstájékoztató adatait. Az eset az előzetes hozzáférésben részesülő címzett által elismert tévedésből történt – írja a KSH közleményében. Kérdés, hogy melyik volt az a bizonyos intézmény, amely „tévedésből” továbbította az adatokat idő előtt a Makronómnak.

A Tóth Bertalannak küldött válaszból kiderül, hogy ez nem a Matolcsy György vezette jegybank volt. Mint a szocialista politikus fogalmaz, Matolcsy – szokása szerint – határidő előtt válaszolt, és jelezte, hogy nem az MNB szivárogtatott, és nem is állnak szerződéses viszonyban a Makronómmal, sem annak gazdasági társaságaival. A jegybankelnök teljes válasza ITT olvasható.

Ha viszont nem a KSH-tól és nem is az MNB-től küldték az adatokat, akkor valamelyik minisztérium szabálytalankodott – véli Tóth. „De melyik?” – teszi fel a kérdést, szerinte jövő héten megtudhatjuk a választ.