Matolcsy György a rossz geopolitikai döntések pusztító hatására figyelmeztet

Matolcsy György a rossz geopolitikai döntések pusztító hatására figyelmeztet

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Bank of England elnökének talán igaza van, amikor azt mondja, hogy „nagyon messze vagyunk az 1970-es évektől”. De az is lehet, hogy Karen Wardnak van igaza, aki szerint az 1970-es évek felfordulásának szelleme kísérti Nagy-Britannia gazdaságát – írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank közösségi oldalán. Bejegyzésében „Az 1970-es évek szelleme kísért a brit gazdaságban” című angol cikkre reagált.

A jegybankelnök szerint talán még annál is nagyobb kihívás előtt állunk, mint az 1970-es években. Úgy látja, talán az ötven- vagy nyolcvanéves történelmi ciklusoknál is jelentősebb változás kezdődött el, a hosszabb ciklusokat tekintve pedig ajánlatos elgondolkodni azon, hogy korunkban a XVII. század eseményei megismétlődhetnek világszinten – különösen az 1618 és 1648 közti harmincéves háború.

A jó hír az – folytatta írásában –, hogy elkezdtük kezelni a klímaváltozás fenyegetését. A rossz hír pedig az, hogy korunk geopolitikai klímaváltozásának hatásait is kezelnünk kellene, mert ugyanolyan hiányokhoz, felkelésekhez és általános felforduláshoz vezethetnek, mint amivel elődeink a XVII. században küzdöttek. – Akkor a rossz időjárás volt pusztító hatással az életünkre, most pedig a rossz geopolitikai döntések – zárta bejegyzését.