Matolcsyék ingyenes tesztelést sürgetnek az oktatásban és az egészségügyben

Matolcsyék ingyenes tesztelést sürgetnek az oktatásban és az egészségügyben

Matolcsy György és Orbán Viktor a nemzeti tőkésosztály létrehozásán dolgozik (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány válságkezelő munkáját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy 50 pontos javaslatcsomaggal kívánja támogatni – jelentette be kedden az MNB. Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvány első hullámával szemben. A második hullám megjelenése minden korábbinál komplexebb kihívásokat okoz a társadalmi és a gazdasági életben. Egyszerre kell megoldani az egészségügyi védekezést, valamint gazdaságaink működőképességének fenntartását – írták a Matolcsy György vezette jegybanki dokumentum bevezetőjében.

Rövid összefoglalójukban hangsúlyozták, a válság kezeléséhez elsősorban a költségvetési politika, a monetáris politika, valamint a versenyképességi politika határozott és összehangolt lépéseire. Ezen túl a családok védelme, a munkahelyek megőrzése, célzott adócsökkentések és a beruházási programok felgyorsítása az akut időszak legfontosabb feladatai. A válságkezelés egyben változásmenedzsment is. Egyetlen gazdaság sem fog a válság előtti szerkezetben helyreállni. A versenyképesség erősítésével kell a válság utáni felzárkózást megalapozni – írták.

A várható gazdasági hatások kapcsán figyelmeztettek az MNB szakemberei, hogy a hatásos oltóanyag kifejlesztéséig fel kell készülnünk rá, hogy egyszerre jelennek meg az első hullám késleltetett hatásai és a második hullám új következményei. A járványhelyzet elhúzódása a vállalatok üzleti terveinek általános újraértékelését okozhatja, bár kevésbé valószínű, hogy a tavaszihoz hasonló teljes leállással kell szembenézniük a gazdaságoknak – olvasható a dokumentumban. Hozzátették: elhúzódó védekezésre és gazdaságtámogatásra kell felkészülni.

A javaslat szerint az első hullám során sikerrel alkalmazott bértámogatások folytatására a második hullámban is fel kell készülni. Célzott adócsökkentésekkel és támogatásokkal kell erősíteni a családok jövedelmi helyzetét. Az óvatosság miatt átmenetileg kieső magánkeresletet a kormányzati beruházások gyorsításával, a lakásépítési programok növelésével, és célzott, modern technológiák alkalmazását fókuszba helyező beruházástámogató intézkedésekkel szükséges ellensúlyozni. A vírus veszélyeinek leginkább kitett munkakörökben bérpótlék bevezetése indokolt, míg a teljes leállást elszenvedő ágazatokban a kereslet célzott pótlása jelenthet segítséget.

A mindennapi élet területére vonatkozó tanácsok között említik, hogy szükség lenne az államilag támogatott koronavírus-tesztelések bővítésére, különösen az egészségügyben és az oktatásban. A magánegészségügyben elvégzett PCR tesztek állami ártámogatása elsősorban a gyanús esetek kiszűrését segítheti elő. Javasolják továbbá az oktatásban és egészségügyben dolgozók rendszeres tesztelését.