Mátrai erőmű: a tiszti főorvos szerint nincs veszélyben senki

Mátrai erőmű: a tiszti főorvos szerint nincs veszélyben senki

Mátrai Erőmű (Fotó: Wikipedia / Civertan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tájékoztatást adott pénteken a katasztrófavédelem a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó mátrai erőműben történt, múlt heti balesetről. Mint ismert, november 12-én vonultak ki a tűzoltók lakossági bejelentés után az erőmű visontai telephelyére erős szagú gáz miatt. A később kiszivárgott sajtóinformációk alapján több dolgozó is rosszul lett. Az Országos Katasztrófavédelem többször is arról tájékoztatott, hogy a lakosság nincs veszélyben.

A történtek után több mint egy héttel hívtak össze közös sajtótájékoztatót a katasztrófavédelem és az erőmű illetékesei. Közölték, a szolgálat jelenleg is folyamatosan méréseket végez Visontán, ezek minden alkalommal nullás értéket mutattak, ezért lakosságvédelmi intézkedést nem kell alkalmazniuk. Két buszt azért a katasztrófavédelem kiküldött a helyszínre, de mint mondták, a szervezet mindent túlbiztosít.

Hampó Norbert, a mátrai erőmű biztonsági vezetője elmondta, november 6-án észleltek először kellemetlen szaghatást az erőmű munkásai. (A sajtóban több helyen az jelent meg, hogy problémát az okozta: a kénhidrogén kivonására készült medence egyik szivattyúja elromlott. A Mátrai Erőmű Zrt. tájékoztatása szerint azonban a szivattyú ugyan meghibásodott, s ennek javítási munkálatai alatt észlelték a dolgozók először a gáz jelenlétét, de a meghibásodás és a gáz felbukkanása között összefüggést vagy kapcsolatot kimutatni nem lehetett.) A tünet orrfolyás és könnyezés volt, illetve kellemetlen szúrós szagot éreztek. Emiatt többen, 19-20 ember fordult az erőmű orvosához, de a sajtótájékoztatón ő azt mondta, a dolgozók jelentéktelen tüneteket produkáltak. November 8-án nitrogén-monoxid csekély mértékű jelenlétét észlelték az erőműben, délutánra kénhidrogén is került a térbe. Ekkor ezt a területet lezárták és védőfelszerelést adtak az ott maradt munkásoknak. November 9-én tovább szellőztették a medencét és a szivattyúházat, amihez meg is kellett bontani az épületet.

A biztonsági vezető hangsúlyozta, az erőmű környezete nem volt veszélyben, ahogy a lakosság sem. Kérdésre válaszolva elmondta, a legmagasabb, veszélyes koncentráció időpontjában dolgozók nem tartózkodtak a szivattyúházban és annak környezetében.

A katasztrófavédelem pedig arról tájékoztatott, hogy a műszereik rendkívül érzékenyek, nagyon alacsony koncentrációjú szennyezésnél is jeleznek, így fordulhatott elő, hogy jeleztek a műszerek a belső területen. Az üzemen kívül viszont az esemény során nem mértek semmilyen szennyezettséget. Pozsgay Szabolcs tiszti főorvos szintén azt mondta, hogy a lakosság egészsége nem volt és jelenleg sincs veszélyben.

A rendőrséghez feljelentés érkezett környezetkárosítás

bűntette miatt. Ezt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök fogják vizsgálni.