Mazsihisz: Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségben Orbán Viktor beszéde

Mazsihisz: Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségben Orbán Viktor beszéde

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde – írta hétfői közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Egyúttal jelezték, hogy minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállalnak a humánum jegyében.

– A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem tudja értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét, ráadásul a miniszterelnök szóhasználata élesen szembe megy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett – áll a Mazsihisz közleményében. Úgy vélték, hogy „történelmi tapasztalatainkra és a velünk élő családtörténeteinkre alapozva” fontos szót emelni a magyar közélet félreérthető megnyilvánulásai ellen.

A zsidó szervezet közölte azt is, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke találkozót kért Magyarország miniszterelnökétől. – Tekintettel a hazánk előtt álló rendkívül nehéz időszakra, a Mazsihisz a párbeszéd fenntartásával kifejezetten fontosnak tartja a közéleti viták eldurvulásának megakadályozását. Ez nem kizárólag a zsidó közösség, de a magyar társadalom érdeke is. A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett közösséggel szolidaritást vállal a humánum jegyében – írták.

Vasárnap este már reagált Frölich Róbert, a Mazsihisz országos főrabbija is, aki azt fejtette ki, hogy sokféle faj népesíti be a bolygónkat, két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan.

Címkék: Tusványos, Mazsihisz