Media1: Megveszi a Pesti Hírlapot a Köves Slomóhoz köthető kiadó

Media1: Megveszi a Pesti Hírlapot a Köves Slomóhoz köthető kiadó

Egész oldalas 168 Óra hirdetés a Pesti Hírlapban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már korábban is beszállt, ezúttal viszont teljes egészében megveheti a Pesti Hírlapot a Köves Slomóhoz köthető kiadó, a Brit Media – számolt be róla a Media1. A cégben ugyanakkor résztulajdonos és vezérigazgató lesz az ingyenes napilapot elindító Milkovics Pál, továbbá megérkezik oda a Lokál volt vezetője, Keresztesi Péter is.

A Pesti Hírlapot a Global Post Hun Kft. adja ki, ebben nemrég már szerzett húsz százalék tulajdonrészt a 168 Óra és a Neokohn.hu felett álló cég. A Media1 úgy tudja, a Brit Mediában már Milkovicsnak lesz körülbelül húsz százalékos tulajdonrésze. A Pesti Hírlap szerkesztősége továbbá be is költözött a 168 Órához. A szakportál szerint Milkovics célja, hogy tévés, rádiós, online és print lábbal is rendelkezzen a vállalat, aminek korábban kisebbségi tulajdonában állt a Klubrádió is. Ennek a vállalatnak a részvénycsomagja aztán egy izraeli állampolgárhoz került, de ő a Media1 szerint vélhetően nem független az EMIH-hez köthető Brit Media mögötti üzleti körtől. A rádió jövője viszont bizonytalan: a Médiatanács nyáron dönt arról, hogy a jövő év elején lejáró jogosultság után is az éterben maradhat-e a csatorna.

Tévés vonalon felmerült korábban a Hatoscsatorna megvásárlása, amit a 168 Órát kiadó Telegráf Kft. meg is erősített a Media1-nek. Arról viszont, hogy miként áll az ügylet, egyelőre nem sokat tudni.

A Media1 úgy értesült, Milkovics már múlt héten bemutatkozott a 168 Óránál, bár érkezésének a céginformációs rendszerben még nincs nyoma. A lap szerint a Pesti Hírlap megalapítója azt szeretné, hogy a 168 Órát ne csak baloldaliak olvassák, ezért jobboldali hangokat is be kíván oda vonni. Ezen többen is meghökkentek, miután a 168 Óra erősségének a baloldali irányultságát tartják.

Keresztesi Péter érkezéséről már korábban is szóltak a hírek, eddig azonban Milkovics arról beszélt, vele más munkában, más projektekben dolgozik együtt. Most kiderült, hogy Keresztesi pozíciót kap majd a Brit Mediában, amit Milkovics a Media1-nek megerősített.

A korábbi években külföldön élő Milkovics tavaly alapította meg a Pesti Hírlapot, miután 2018-ban már felmerült a neve a Magyar Nemzet lehetséges vevőjeként. Akkor szintén arról szóltak a hírek, hogy a vállalkozó ingyenes lappá alakítaná a választás után bezáratott, később a kormánypártok kezére visszajátszott lapot.

Pesti Hírlap

A Pesti Hírlapot elsőként a Kossuth Rádió és a VS.hu volt főszerkesztője, Kerényi György vezette, ő azonban hamar távozott, és Trencséni Dávid vette át a helyét. A lapot nem kormánypárti újságírókkal hozták létre, többnyire olyanok dolgoznak ott, akik korábban írtak a Zoom-ra, a Magyar Narancsba, illetve a 168 Órába. Véleménycikkek ugyanakkor jelennek meg ellenzéki és kormánypárti megmondóktól is. A legutóbbi, hétvégi kiadásban például Vitézy Dávid jelentkezik egy írással, míg a beköszönő számba Bencsik András is írt, aki egy korábbi Pesti Hírlapnak volt a főszerkesztője.

A 168 Órától tavaly a stáb jelentős része távozott, ők nemrég el is indították a Jelen című hetilapot. Ennek főszerkesztője Lakner Zoltán, továbbá itt dolgozik Tóth Ákos, Krajczár Gyula, Ónody-Molnár Dóra, Szabó Brigitta, Tamás Ervin és Bazánth Ivola is. A felmondásokra azt követően került sor, hogy a 168 Óránál folyamatosan késő fizetéseket, sajátos tulajdonosi viszonyokat tapasztaltak. A 168 Óra főszerkesztője jelenleg Rózsa Péter, főszerkesztő-helyettes Kárpáti János. A lapnál ugyanakkor nem sokat változott a szerzői háttér, ugyanúgy jellemzően baloldali megközelítésből íródnak a publicisztikák, és a lapnál kormányfüggetlen szerzők vannak. (Például a régóta dolgozó Herskovits Eszter.)

A Pesti Hírlap legutóbbi, hétvégi kiadásában egyébként találkozhatunk is egész oldalas 168 Óra-reklámmal. Az újság előzőleg a koronavírus-járvány miatt beszüntette a nyomtatott megjelenést, és munkatársak terén is karcsúsította állományát, ugyanakkor a járvány enyhülése miatt újra találkozhatunk vele a fővárosi csomópontokon. Érdekes ugyanakkor, hogy pénteken reggel osztogatták a lapot, miközben tavaly még délutáni újságként indult el.