Medián: A Fidesz után a Mi Hazánk következik

Medián: A Fidesz után a Mi Hazánk következik

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Mögötte Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató, Gál Kinga európai parlamenti képviselő (b-j). (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Fotó: Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz–KDNP 57 százalékot kapna egy közeljövőben tartandó választáson – derül ki a Medián friss felméréséből, melyet a hvg360 számára készítettek. A Mi Hazánk 9 százalékon áll, ezzel a legnagyobbra mért ellenzéki erő. Majd a DK 8, a Momentum 7 százalékos eredménnyel következik, utánuk a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6-tal, majd a Jobbik 4-gyel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom 3-mal, az MSZP és az LMP 2-2-vel, a Párbeszéd 1-gyel. 1 százalékot kapott egy „más párt”, 15 százalék pedig nem szavazna, vagy nem tudja.

A szavazókorú népességben 48 százalékon áll a Fidesz, a választani tudó biztos szavazók között pedig 60.

Kisebbségből (44 százalék) pedig többségbe (54 százalék) kerültek azok, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”. 

A felmérésben szereplő kilenc ellenzéki politikus közül messze Donáth Anna a legnépszerűbb. Őt Karácsony Gergely, illetve Dobrev Klára követi.

Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk elnökének 53 százalékos a támogatottsága a fideszeseknél és csak 14 százalékos az ellenzékiek körében. Az ellenzéki politikusok átlagos kormánypárti támogatottsága 16 százalékos.

„Olyan esetre eddig még soha nem volt példa, hogy – mint most Toroczkai – egy magát ellenzékiként pozicionáló politikus számottevően kedveltebb legyen a kormánypárti, mint az ellenzéki oldalon” – írta Hann Endre, a Medián igazgatója.  

Tóka Gábor, a  Vox populi választási kalauz szerzője arra hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében, hogy sokféleképpen lehet értelmezni azt, hogy a minta 91 százaléka mondta azt, hogy szavazott április 3-án, de elvben teljesen elképzelhető, hogy ennyire túlreprezentáltak a tényleges szavazók egy felmérés válaszadói között. (A magyarországi lakcímmel rendelkezők  körében a választási részvétel 70,21 százalékos volt.)