Medián: csökkent a Fidesz támogatottsága, a bizonytalanok tábora nőtt

Medián: csökkent a Fidesz támogatottsága, a bizonytalanok tábora nőtt

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz szavazótábora az elmúlt fél évben 9 százalékkal csökkent, de a kormánypárttól eltávolodott szavazók nem az ellenzékhez szegődtek, hanem a párt nélküli, „bizonytalan” szavazók számát gyarapították – derült ki a Medián HVG számára készített friss közvélemény-kutatásából, amit a Telex.hu szemlézett.

Mint írták, a Fidesz április végén mért 48 százalékos eredménye október közepén 39 százalékra csökkent. A második legerősebb párt a Demokratikus Koalíció, amely 2 százalékponttal növelte támogatottságát (9 százalékra mérték). Felhívták a figyelmet arra is, hogy a legnagyobb ellenzéki párt szavazótábora is jóval kisebb a bizonytalanoknál: áprilisban 15, októberben már 23 százalék válaszolta, hogy nem tudja kire szavazzon, vagy nem is szavazna.

Az ellenzéki oldalon a legtöbb biztos szavazója szintén Gyurcsány Ferenc DK-jának van: 86 százalékuk válaszolta azt, hogy egy „most vasárnapi” választáson biztosan elmenne szavazni, miközben a többi ellenzéki párt hívei esetében ez az arány átlagosan csak 73 százalék.

A Medián elemzése szerint a Fideszt az is erősíti, hogy a potenciális ellenzéki voksok egyre több párt között oszlanak meg. Az októberben 7-7 százalékra mért Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (októberben mindkét párt 7 százalékon állt) például már az áprilisi választásokon sem vett részt az ellenzéki összefogásban.

Kiderült az is: az elmúlt fél év során nyolc százalékkal csökkent az EU-tagság támogatottsága: 88 százalékról 80-ra. A csökkenés a Fidesz-szavazók körében 13 százalékpont (83-ról 70-re). Ám nem ez a legnagyobb érték: a Mi Hazánk szavazóinál ugyanis 14 százalékponttal (70-ről 56-ra) csökkent az Unió támogatottsága. A többi ellenzéki körében változatlanul 98 százalékos az EU-tagság támogatottsága.

Azt is megkérdezték a válaszolóktól, hogy „Ön szerint általában véve Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek a dolgok?” a válaszadók 63 százaléka azt válaszolta, hogy rossz irányba, és csak 31 százalékuk mondta, hogy jó irányba. E tekintetben jelentős az elmozdulás, mivel ez az arány áprilisban még 45 és 51 százalék volt.