Medián: félmillió szavazót bukott a Fidesz, egyet sem nyert az ellenzék

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választások előtti utolsó Medián-felméréshez képest mintegy 7 százalékot esett a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében.

Ezzel párhuzamosan ennyit nőt a bizonytalanok aránya – közölte a Hvg.hu. Az e heti számukban részletezett kutatás szerint a Fidesz támogatottsága és a bizonytalanok aránya szinkronban mozog idén március óta: a kormánypárt szimpatizánsainak aránya csökkent (szeptemberre 37 százalékra), az el nem kötelezett polgárok száma nőtt (31 százalékra).

Az összefoglaló szerint ez minden magyar pártból vegyes reakciót válthat ki: egyrészt a Fidesz bánhatja a leszakadó félmillió szavazót, de örömmel konstatálhatja, hogy azokat még visszaszerezheti a bizonytalanok táborából. Másrészt pedig az ellenzék hiába örülne a Fidesz relatív gyengülésének, egyetlen elvesztett kormánypárti szavazót sem tud megszólítani.

Az ellenzéki pártok csak a pincében versenyezhetnek, mert ebben a társadalmi csoportban egyik sem éri el a kétjegyű tartományt. A Jobbik 9, az MSZP 8, a DK pedig 6 százalékot ér el a teljes népességben. Az LMP 3 százaléka a Medián szerint nem lenne elég a küszöb megugrásához, a többiek pedig ennél is rosszabbul szerepeltek a szeptemberi mérésben.

A friss közvéleménykutatás eredményét Török Gábor politológus is kommentálta Facebook-oldalán, megjegyezve: miután a választások előtt a Medián mért a legpontosabban, érdemes összehasonlítani a most szeptemberi adataikat a legutóbbi, májusi méréssel. A teljes népességben ez történt: Fidesz: −4 százalék, Jobbik: −4 százalék, MSZP: 0, DK: +1 százalék, LMP: 0.