Medián: Növelte előnyét a Fidesz az ellenzékkel szemben

Medián: Növelte előnyét a Fidesz az ellenzékkel szemben

Orbán Viktor a Fidesz kihelyezett frakcióülésén (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábbi visszaesése óta áprilisról júniusra 2 százalékponttal növelte előnyét a kormánypárt az ellenzéki közös listával szemben, de a kettő közti különbség még mindig kisebb, mint februárban – derül ki a Medián HVG megbízásából június elején készített reprezentatív felmérésből.

A június 3-a és 8-a között, 1000 fős mintán végzett felmérés szerint Fidesz-KDNP listájára a szavazókorú népesség 39 százaléka adná voksát, míg az ellenzék listájára 33 százalék. A 6 százalékpontnyi Fidesz-előny még mindig kedvezőbb az ellenzék számára, mintha összeadnánk a hagyományos választási kérdésnél az összefogás pártjaira egyenként jutó szavazatarányokat: ebben az esetben a Fidesz 36 százalékával szemben a közös listás ellenzék csak 28 százalékot érne el. Önállóan a Jobbik 12 százalékot, a DK 7 százalékot, míg a Momentum 5 százalékot kapna a választókorú népesség körében, míg az LMP 2, az MSZP 1 százalékon áll.

A HVG 360-on megjelent összefoglaló szerint figyelemre méltó, hogy a külön indulásához ragaszkodó Magyar Kétfarkú Kutya Párt az utóbbi időben rendszeresen a parlamenti bejutási küszöb környékén hozza a százalékokat. Ha azt átlépné (aminek persze fontos előfeltétele, hogy képes legyen országos listát állítani), akkor új helyzet állna elő, amelyben okafogyottá válhat az összefogó ellenzéknek az az aggodalma, hogy a tőlük elvett szavazatokkal az MKKP a kormánypárt malmára hajtja a vizet.

A Kutyapártra a 30 alattiak körében 11 százalék szavazna, a szavazóközönségük átlag­életkora minden más párténál alacsonyabb, mindössze 40 év. Az életkori skála másik végén a hagyományos kategóriákba sorolható, ideológiailag bal- vagy jobboldalinak minősíthető pártok vannak: egyaránt az ötvenesek közé tartozik a DK, az MSZP és a Fidesz „tipikus” szavazója. A kormánypártnak az utóbbi hónapokban kifejtett erőfeszítései ellenére sem sikerült magához édesgetnie a fiatalokat: miközben az 50 fölöttiek 45 százaléka, a 40 alattiaknak csak a 23 százaléka szavazna rájuk. Hasonlóan keveset hozott a DK-nak is az, hogy a pártelnök igen aktív, és a közösségi médiában fiatalos hangot üt meg: a 40 alattiaknál 3 százalékos támogatottsággal kell beérnie.