Még 156 ezer magyar otthonából hiányzik a beltéri WC

Még 156 ezer magyar otthonából hiányzik a beltéri WC

Fotó: Dévényi István/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– 2020-ban a magyarok 1,6 százalékának hiányzott otthonából egy zuhany vagy fürdőkád az Eurostat adatai szerint, a probléma így nagyjából 156 ezer embert érintett – írta az mfor.hu vasárnap. Hasonló adatokat látni azzal kapcsolatban, hányan élnek beltéri, lehúzható angolvécé nélkül, ez ugyanis szintén 156 ezer embert érint, vagyis 1,6 százalékot. A cikk ugyanakkor kiemeli: jelentős javulás történt az elmúlt években, például 2018-ban még az emberek 3,9 százaléka élt mellékhelyiség nélkül hazánkban.

Mint írták, az, hogy megfelelően felfűtsék otthonukat, 2020-ban a lakosság 4,2 százalékának okozott problémát, vagyis ez nagyjából 409,5 ezer embert érintett. 

Az Mfor arra is kitért: az Európai Unió közös statisztikai hivatala által készített jelentés alapján a teljes hazai társadalom 20,4 százaléka, azaz több mint 1,98 millió ember élt olyan otthonban, ahol a tető vagy falak átáztak, megpenészedtek, vagy a nyílászárók cserére szorultak. Ezen a téren évek óta folyamatos a fejlődés, hiszen 2018-ban még 22,5 százalékon állt ugyanez a mutató, ám a legszegényebbek körében nem egyértelmű a javulás. Ugyanis éppen azon magyarok 38,4 százaléka találkozott ezzel a problémával, akik keresete nem érte el az átlagjövedelem 60 százalékát. Utóbbi adat azt is jelenti, hazánk ezen a téren rosszabbul áll, mint Románia (itt 24,2 százalék ez az arány), Szlovákia (13,7 százalék), Csehország (6,8 százalék) vagy Lengyelország (6 százalék).

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – A vert sereg