Még a vártnál is nagyobb a költségvetés vesztesége a tao miatt

Még a vártnál is nagyobb a költségvetés vesztesége a tao miatt

A felcsúti Puskás Akadémia stadionja, a Pancho Aréna (Fotó: Christo/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tao rendszer 2011-es bevezetése óta 570 milliárd forint adókedvezményt vettek igénybe a vállalatok, amelyek adófizetés helyett sportegyesületeknek utalták az egyébként a költségvetésnek járó összeget – írja a G7.hu.

A költségvetés vesztesége azonban még ennél is nagyobb, mert a szabályozás szerint az adományozó vállalat nem csak abban az évben veheti igénybe a kapott adókedvezményt, amelyben utalt a sportegyesületnek, hanem összesen nyolc éven keresztül. Ez akkor lehet érdekes, ha egyéb kedvezményt is kap valamely okból, és ezért nem tudja igénybe venni a tao miatti adókedvezményt.

Éppen ezért, a sportegyesületek számára utalt összeg jelentősen meghaladhatja az igénybe vett 570 milliárd forintos összeget. Ennek nagyságát 650-670 milliárd forintra becsüli a G7.hu. A különbségként adódó 80-100 milliárd forint mindenképpen hiányozni fog a költségvetésből még akkor is, ha azonnal meg is szüntetnék a rendszert.

De más gond is akad a taóval. A Transparency International Magyarország jogi vezetője, Ligeti Miklós szerint ugyanis a megkapott pénz elköltésekor a sportegyesületek mentesülnek a közbeszerzési törvény alól. Így kerülhet sor arra, hogy a kormányközeli oligarcha érdekeltségébe tartozó vállalat nagyobb összeget utal a sportegyesület számlájára, majd az megbízza a szintén az oligarcha érdekeltségébe tartozó vállalat stadionépítéssel, vagy más beruházással. Érdekes módon ez az átláthatatlan rendszer nem zavarja különösebben az egyéb ügyekben igen érzékeny Európai Uniót.