Véget ért az ellenzék majdnem 18 órán át tartó obstrukciója

Véget ért az ellenzék majdnem 18 órán át tartó obstrukciója

Obrstrukció az egészségügyi törvény módosítása miatt (Képernyőfelvétel: Parlament / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtök délelőtt 10 óra után ért véget az ellenzék szerda délután kezdődött obstrukciója. Mint beszámoltunk róla, a politikusok az egészségügyi törvényt módosító javaslat miatt tiltakoztak azzal, hogy elhúzzák a vitát. Ebben részt vesz a Jobbik, az LMP, a DK, a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP is. Mint az ülést levezető parlamenti alelnök, a DK-s Oláh Lajos szerdán hajnalban felidézte, a vita az egészségügyi törvény módosításáról szerdán délután fél ötkor kezdődött, így végül majdnem 10 órán át tartott.

Legutóbb az ellenzék a szociális törvény módosítása ellen tiltakozott az obstrukció eszközével, akkor az LMP és a Párbeszéd képviselői vitázták végig az éjszakát. Igaz, ez sem hatotta meg a kormánypártokat: végül éppen ezen a héten, kedden szavazták meg a módosítást.

A mostani, egészségügyi törvény módosítását érintő javaslat legismertebb eleme, hogy a tartós ápolási feladatok és az ehhez szükséges infrastruktúra az egészségügyi intézményektől átkerülne a szociális ellátórendszerbe. Magyarán a krónikus ápolási osztályok – az elfekvők – immár nem kórházak alá lennének sorolva, a szolgáltatás pedig fizetős lenne. A kormány átalakítaná az alapellátást is – átrajzolnák a háziorvosi praxisok területeit a racionalizálás jegyében, a háziorvosi ügyeleti ellátás a főváros kivételével jelentős részt az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) kerülne, de részben a háziorvosokat is bevonnák a feladat ellátásába. Megtörténne a védőnői szolgálat, a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja is oly módon, hogy ezek a területek a vármegyei kórházak irányítása alá kerülnének. Az egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók, asszisztensek – vezényléséről is döntés születhet: a munkahely és a lakóhely között az oda- és visszautazás ideje legfeljebb három óra lehet tömegközlekedéssel, ha a munkavállalónak van tíz év alatti gyermeke, akkor csak két óra mehet utazásra. A javaslat szerint a béreket teljesítmény alapján differenciálhatja a munkáltató, lefelé legfeljebb 20, felfelé maximum 40 százalékkal.