Még mindig nem vettek fel új tanárokat a Kölcseybe a kirúgottak helyére

Még mindig nem vettek fel új tanárokat a Kölcseybe a kirúgottak helyére

Tüntettek a Kölcsey Gimnázium előtt (Képernyőfelvétel: noÁr / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nem vettek fel új szaktanárokat a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba az öt kirúgott pedagógus helyére, csoport-összevonásokkal, többletórák vállalásával oldják meg helyettesítésüket – tudta meg a Népszava Törley Katalintól, az egyik érintettől, a Tanítanék Mozgalom vezetőjétől.

Arról is beszélt, hogy a következő napokban már a bíróságon lesz az ügyük, nem egyenként, hanem pertársaságot alakítva indítanak munkaügyi pert. Mint mondta, beadványuk hamarosan elkészül, a további részletekről október 23-a után tájékoztatják a nyilvánosságot.

A gimnáziumból öt tanárt rúgott ki a tankerület szeptember végén, miután többször is polgári engedetlenség keretében tagadták meg a munkavégzést, így tiltakozva a közoktatás állapota és a sztrájkjog korlátozása ellen. A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik, a civil jogvédő szervezet álláspontja szerint a tanárok rendkívüli felmentése aránytalan és igazságtalan lépés volt a tankerület részéről, ráadásul a diákok érdekével is szembemegy: a szaktanárok pótlása a mostani helyzetben szinte lehetetlen, a gyerekek oktatáshoz való joga pedig épp emiatt sérülhet.

A Klebersberg Központ közben arról tájékoztatta az RTL Híradót, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt elbocsájtott tanárán kívül másokat nem ért hasonló retorzió. A Pedagógusok Szakszervezete szerint azt érzik, hogy a tanárok elbocsátása csak olaj volt a tűzre, így most megvárják, amíg a tiltakozó akciók lecsendesednek.