Még nem tudják, hogy lebontsák vagy befejezzék a milliárdos babócsai iskolatorzót

Még nem tudják, hogy lebontsák vagy befejezzék a milliárdos babócsai iskolatorzót

A babócsai általános iskola torzója 2022 februárjában (Fotó: Szászfalvi László fideszes országgyűlési képviselő Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nem született döntés a babócsai iskolatorzó lebontásáról vagy a projekt befejezéséről – derült ki abból az írásbeli válaszból, amit Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára adott Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére.

Rétvári Bence írásbeli kérdésre adott válaszából az is kiderül: az általa is torzónak nevezett épületkezdeménynek független szakértők szerint 22 százalékos a készültsége – azután, hogy 1,1 milliárd forint európai uniós forrást fordítottak rá, amit a kormány további 700 millió forinttal egészített ki a 2022 áprilisi országgyűlési választások előtt. 

A babócsai Zrínyi Miklós Általános Iskola felújításának ilyen módon összességében 1,8 milliárd forintból kellett volna megvalósulnia. A kivitelezővel, az APM Construct Kft-vel a késedelem miatt szerződést bontott a Kaposvári Tankerületi Központ 2020 októberében, és pert is indított a cég ellen – ekkor a Somogy megyei tanároknak és diákoknak már be kellett volna költöznie az épületbe. Ezután új tenderen egy új kivitelezőt bíztak meg, a HM-Bau Kft-t, de tavaly ősszel velük is szerződést bontott a tankerület, a Népszava szerint elszámolási viták álltak a háttérben. Mint azt Rétvári Bence is megjegyezte az írásbeli válaszban: a HM-Bau Kft. és a tankerület között polgári peres eljárás indul. Vagyis a tankerület mindkét korábbi kivitelezővel perben állhat. Rétvári Bence válasza szerint csak a bírósági eljárás lezárása után derülhet ki, hogy ki tehető felelőssé az ügyért. „A felelősök azonosítása kizárólag a bírósági eljárás után lehetséges” – írta az államtitkár.

Az épület alapkövét 2019-ben rakták le. A tankerület azt írta 2022 őszén a Népszavának, hogy 274 millió forint előleget biztosítottak, azt vizsgálják, hogy a kivitelező elérte-e a 25 százalékos készültségi szintet, és arra készülnek, hogy legkésőbb a 2022-23-as tanév második félévében a babócsai diákok a megszépült, modern iskolaépületben kezdik meg tanulmányaikat. Jáger Gábor, a helyi polgármester azt mondta, neki nincs ráhatása a beruházásra, de bosszúsak, mert az iskola késlekedése miatt az óvodát sem tudják felújítani, ugyanis nincs hová kiköltöztetni a kicsiket. Patikát sem tudtak nyitni, mert a gyógyszertár épületében az alsósok tanulnak éppen.

A pénteken megjelenő Magyar Hangban riportot olvashat majd Babócsáról.